Llamps i trons: una aventura per a joves exploradors

Avui us proposem una cursa màgica: com calcular la distància de la tempesta?

És fàcil calcular a quina distància està la tempesta

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Avui us proposem una cursa màgica: com calcular la distància de la tempesta?

Hola, petits aventurers! L’estiu és un temps ple de sorpreses, i una de ben màgica és la tempesta. Els llamps dibuixen raigs de llum al cel i els trons ens fan sentir com si estiguéssim en un concert de tambors gegants. En aquest article volem plantejar-vos un joc divertit per a la pròxima vegada que hi hagi una tempesta.

Els llamps i els trons són com un espectacle de llum i so que la natura ens regala. Però, sabíeu que la llum del llamp viatja molt més ràpid que el so del tro? De fet, la llum és gairebé un milió de vegades més ràpida! Això significa que veurem el llamp molt abans de sentir el tro.

Ara, fem d’aquest fenomen una part del nostre joc d’aventura: quan veieu un llamp, comenceu a comptar pausadament: un, dos, tres... i pareu quan sentiu el tro. Cada tres segons que compteu equival a un quilòmetre de distància de la tempesta. Així que si arribeu a comptar fins a sis, això vol dir que la tempesta és a dos quilòmetres de distància. I si compteu fins a nou, llavors estarà a tres quilòmetres. Podeu seguir aquest patró per calcular la distància aproximada de la tempesta.

LA SEGURETAT, PRIMER

Encara que aquest joc és divertit, hem de recordar que les tempestes poden ser perilloses. Si veieu que s’acosta una tempesta, assegureu-vos d’estar en un lloc segur en companyia d’un adult. Abans d’anar a la munta­nya és important que tingueu en compte algunes precaucions. Reviseu sempre el pronòstic del temps abans de sortir, ja que el clima a la muntanya pot canviar ràpidament. Durant la vostra excursió estigueu atents a les condicions meteorològiques. Si el temps comença a semblar amenaçador no dubteu a fer mitja volta. I assegureu-vos d’anar ben equipats amb roba calenta i impermeable, perquè les tempestes a la muntanya poden ser fredes.

Així que ja ho sabeu! Quan hi hagi la propera tempesta, proveu aquest joc i calculeu a quina distància es troba. Recordeu que la muntanya és lloc d’aventura i també de prudència. Verifiqueu sempre la previsió del temps abans de l’excursió.

Que tingueu una gran aventura, petit·e·s explorador·e·s!

Per a més informació:

-www.meteo.ad

-https://www.recercaenaccio.cat/ra-experimenta/experimenta/llamps-i-trons/

-Canal youtube de C’est Pas Sorcier: ORAGES: Les sorciers ont le coup de foudre.

tracking