Què és el SIBO? (II)

Cal seguir una dieta específica per al seu tractament

Què és el SIBO? (II)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El tractament del SIBO inclou l’ús d’antibiòtics d’ampli espectre durant dues setmanes. Si després de la remissió, el SIBO reapareix, cal receptar fàrmacs promotors de la motilitat intestinal. És motiu d’estudi l’ús de probiòtics per reduir el sobrecreixement bacterià, així com les concentracions d’hidrogen i de dolor abdominal.

La intervenció nutricional es duu a terme a través de la dieta FODMAP. Es tracta d’una dieta baixa en aliments fermentables que disminueix la probabilitat de sobrecreixement bacterià. Les sigles FODMAP signifiquen oligosacàrids, disacàrids, monosacàrids i poliols fermentables. Es tracta d’un grup d’hidrats de carboni de cadena curta i poliols que no es digereixen totalment a l’intestí prim, arribant fins al còlon. Un cop allà, serveixen d’aliment per als bacteris que hi viuen, la microbiota intestinal. El seu metabolisme produeix la fermentació i alliberament de gasos, causant símptomes en algunes persones com poden ser gasos, inflor i dolor abdominal, diarrea o restrenyiment.

Un exemple de monosacàrid com la fructosa està present en fruites, verdures i mel. Un exemple de disacàrid com és la lactosa es troba en productes làctics, salses, embotits i conserves. Respecte als oligosacàrids i, més concretament, fructooligosacàrids i galactooligosacàrids, es troben en fruites i verdures així com làctics respectivament. Finalment, exemples de poliols com mannitol, maltitol, sorbitol i xilitol es troben en dolços i llaminadures principalment.

La dieta baixa en FODMAP consta de diferents períodes. El primer s’inicia amb una restricció dietètica d’aquells aliments amb un contingut moderat o alt en FODMAP. Passades unes setmanes, té lloc una reintroducció dels mateixos i es passa a un període més personalitzat, on es valora la tolerància a diferents grups d’aliments.

L’acompanyament i assessorament d’un nutricionista és fonamental en aquests casos per tal de fer un bon control de la patologia i conèixer les bases de l’alimentació més indicada.

*YOLANDA MAYANS

Dietista i nutricionista Col·legiada núm. 2.234*

tracking