Aliments contra l'àcid úric (I)

L'àcid úric és una substància química natural que es forma quan el cos descompon les purines, que es troben en determinats aliments.

La verdura i la fruita ajuden a prevenir la gota

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L’àcid úric és una substància química natural que es forma quan el cos descompon les purines, que es troben en determinats aliments. En condicions normals, l’àcid úric es dissol i elimina a través dels ronyons. No obstant això, quan els seus nivells s’acumulen en excés, es poden formar cristalls que causen dolor i inflamació, donant lloc a l’afecció popularment coneguda com a gota. Una alimentació saludable i adequada pot ajudar a controlar els nivells d’àcid úric i evitar aquesta molesta tipologia d’artritis.

–Hidratació adequada.

La hidratació és fonamental per mantenir els nivells d’àcid úric controlats. Beure aigua ajuda a diluir l’àcid úric i en facilita l’eliminació del cos. Es recomana beure almenys 8-10 gots d’aigua al dia i augmentar la seva ingesta en casos de clima càlid, activitat física intensa o sudoració exces­siva.

–Limitar els aliments rics en purines.

Els aliments rics en purines són una font important d’àcid úric. És recomanable limitar-ne la ingesta o evitar-los en la mesura del possible. Algunes fonts d’aliments rics en purines inclouen carns vermelles –sobretot les vísceres com el fetge i els ronyons–, marisc –com les anxoves, les sardines i les vieires–, productes derivats de la carn –embotits, salsitxes...–, i alguns peixos com el salmó i la tonyina. No obstant això, no cal eliminar-los completament de la dieta, ja que proporcionen altres nutrients importants. Consulteu amb un professional de la salut o un dietista per rebre consell personalitzat.

–Augmentar la ingesta de fruita i verdura.

La fruita i la verdura són aliades en la prevenció de l’àcid úric i la gota. Són baixes en purines i riques en antioxidants i fibra, la qual cosa ajuda a controlar els nivells d’àcid úric. Algunes fruites i verdures especialment beneficioses són les cireres, les maduixes, els cítrics, les pomes, els espinacs, els tomàquets i els pebrots. Intenteu incloure-les en la vostra dieta diària per beneficiar-vos de les seves propietats antiinflamatòries i antioxidants.

–Menjar fibra.

Una alimentació rica en fibra ajuda a regular el metabolisme i a millorar la digestió, contribuint a l’eliminació de l’àcid úric a través de les deposicions. Incrementeu la ingesta de cereals integrals, llegums (com els fesols i les llenties) i vegetals de fulla verda, com ara els espinacs i les bledes. Aquests aliments no només ajuden a mantenir baixos els nivells d’àcid úric, sinó que també ofereixen beneficis per a la salut cardiovascular i intestinal.

–Controlar el consum d’alcohol.

L’alcohol pot augmentar els nivells d’àcid úric en el cos, ja que interfereix en el seu metabolisme i eliminació. És recomanable limitar o evitar completament el consum de begudes destil·lades com la cervesa, el vi i els licors forts. En el cas que decidiu beure alcohol, feu-ho amb moderació i acompanyant-ho sempre amb una bona hidratació amb aigua per ajudar a reduir l’impacte en els nivells d’àcid úric.

tracking