Les afectacions de l'intestí prim (I)

Quan pensem en la microbiota intestinal, normalment sempre pensem en l’intestí gruixut

Aquest primer intestí absorbeix el 90% dels nutrients

detail.info.publicated
Andorra la Vella

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Quan pensem en la microbiota intestinal, normalment sempre pensem en l’intestí gruixut. Però, i l’intestí prim? Aquest gran oblidat té una repercussió i una importància que val la pena tenir en compte.

És cert que en l’intestí gruixut fermentem fibra i altres components, però l’intestí prim, per la seva llargada, representa més de la meitat del nostre sistema digestiu, i absorbeix més del 90% dels nutrients que li aportem a través de l’alimentació.

Una de les afeccions més comunes de l’intestí prim és el sobrecreixement bacterià o SIBO (sigles en anglès de Small Intestinal Bacterial Overgrowth). És una patologia present en molta gent que en la majoria dels casos cursa sense coneixença, i per tant ni es diagnostica ni es tracta.

A grans trets, és una patologia en què l’intestí prim està colonitzat per un excés de bacteris i presenta símptomes com la distensió abdominal, gasos, diarrea... i és important per l’estreta relació d’aquesta síndrome amb altres patologies. Cal remarcar que el nostre sistema digestiu està ple de bacteris que ens ajuden a digerir els aliments i a aprofitar els nutrients, però aquests bacteris han d’estar en la justa mesura.

Si hi ha un constant excés de bacteris en el nostre intestí, a part de les molèsties que hem anomenat anteriorment, les parets de l’intestí també se’n ressenten i queda compromesa la permeabilitat d’aquestes parets intestinals.

Si el nostre intestí es torna permeable vol dir que deixa passar a través seu compostos que l’organisme no identifica com a propis, desencadenant patologies autoimmunes com la síndrome de Crohn o la colitis ulcerosa. També augmentarà el risc de desenvolupar diverses intoleràncies i malabsorció de nutrients.

La setmana que veurem quines són les principals causes del SIBO i com es pot tractar.

tracking