Fer llistes completes a Ornitho

Ornitho.ad és un portal d’observacions naturalistes en temps real

Evolució de la freqüència d'aparició del còlit gris (Oenanthe oenanthe) per mes i any a Catalunya i Andorra.https://dades.ornitho.cat/llistes/OENOEN

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Per començar aquest article, cal posar sobre la taula els dos punts claus: què és Ornitho? I què és una llista completa?

Ornitho.ad és un portal d’observacions naturalistes en temps real. És una web realitzada per l’empresa suïssa Biolovision, coordinada per un comitè europeu amb seu a Suïssa també, i que té diferents promotors segons el país europeu on es desenvolupa (més de 10!). A Andorra l’entitat que coordina Ornitho és Andorra Recerca + Innovació. El projecte té la seva pròpia aplicació mòbil que es diu NaturaList.

Les llistes completes són una forma d’entrar les dades, on l’observador pot assegurar en un temps i lloc determinats, que ha observat tots els organismes del grup en qüestió (per exemple, els ocells) que ha vist. Això implica que es coneix tant els ocells que hi havia com els que no hi havia. Es diferencia d’una observació casual, on la persona observadora aporta informació d’un organisme en un espai i temps concrets, però sense poder saber si n’hi havia d’altres.

La informació generada per llistes completes és molt valuosa per a l’estudi molt més curós de la distribució i moviment de les espècies. Un exemple molt bo és el control de les migracions: sabent on s’han observat orenetes i on no, podem determinar a quin punt de la migració ens trobem i el patró fenològic que presenten en un lloc determinat. També ens permet saber quantitativament si aquest any hi ha més o menys presència d’una espècie que en anys anteriors (indicadors de canvi), que no és el mateix que saber si hi ha més observacions, sinó el percentatge de llistes on ha estat vist respecte d’on no ha estat vist.

A la pàgina web dades.ornitho.cat/llistes hi ha un visor que permet jugar amb tota la informació actualitzada pràcticament en temps real, on es poden consultar gràfics tan explicatius com el que acompanya aquest article. També us recomanem visitar el portal europeu eurobirdportal.org, que agrupa llistes completes d’ocells d’Ornitho Europa, i d’altres pàgines similars (com observation.org, eBird o DOFbasen).

Tota aquesta informació no és possible sense un nombre de llistes completes prou representatiu, és per això i per fomentar la participació que els usuaris d’ornitho.ad (i ornitho.cat) poden participar a l’anomenada cursa Ornitho-Swarovski, on se sortegen vals a la botiga naturalista Oryx, i uns prismàtics Swarovski entre els participants. Si encara no heu entrat cap llista completa a Ornitho, aquesta pot ser una altra de les motivacions per fer-ho.

tracking