Allaus i ciència ciutadana

Un formulari en línia permet aportar dades sobre allaus

La informació és útil per a projectes d'investigació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Aquest hivern, des d’Andorra Recerca + Innovació, engeguem un petit qüestionari per tal de registrar l’activitat d’allaus al Principat. Es tracta d’una iniciativa de ciència ciutadana per registrar l’activitat allavosa del país a partir de les observacions de la ciutadania que es desplaça per la muntanya hivernal.

Si he estat víctima o testimoni d’un accident d’allaus, on puc trobar l’enquesta?

A la pàgina web allaus.ad, a l’apartat Notifica un accident. Aquest formulari permet geolocalitzar les allaus sobre un mapa i afegir les característiques principals, com la causa del desencadenament: si ha estat natural per una pujada de temperatures, accidental si ha estat provocada per una persona o més, artificial si ha estat provocada per un pla de prevenció, o si en desconeixem la causa. A més, el formulari també admet imatges i vídeos de l’allau. Finalment, es destinen dues preguntes a determinar l’accidentabilitat, és a dir, si hi ha persones implicades en l’allau.

Per què s’utilitza la informació recollida?

La informació i les dades recollides tenen un paper principal en diferents projectes de recerca com, per exemple, el seguiment i l’estudi d’episodis nivometeorològics que produeixen activitat allavosa, la base de dades de riscos naturals i el cadastre d’allaus, conèixer millor els factors que desencadenen una allau, ja siguin meteorològics, del ter­reny o –en el cas d’allaus accidentals– de factor humà, o per a l’elaboració del butlletí de perill d’allaus per part del Servei Meteorològic Nacional i en la prevenció del risc per part de Protecció Civil. Les dades recollides serviran per generar nou coneixement amb la participació activa dels apassionats de la muntanya i participar de manera directa en la recerca i anàlisi de les allaus dintre del nostre territori.

Consulteu la pàgina web www.allaus.ad per a tota la informació.

*ANNA ALBALAT

Andorra Recerca + Innovació*

tracking