Per què és important la innovació?

És un concepte clau per al creixement i la sostenibilitat

Façana vegetal (foto de Daniel van den Berg per a Unsplash).

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La paraula innovar prové del llatí innovare i significa “renovar, millorar”. És per tant una condició intrínseca de la innovació, el fet de millorar la qualitat de vida de les persones i dels hàbitats en els quals vivim? Així hauria de ser i, de fet, tot el que no aconsegueixi aquest resultat es podria classificar en una altra categoria, potser en la d’invenció, que presenta sinònims com ara creació o descobriment, però no se li atribueix cap altra acció d’impactar en les nostre vides.

No és estrany que organitzacions mundials com l’OCDE (l’Organització per a la Cooperació i el Desenvolupament Econòmic) hagin identificat la innovació com una estratègia clau per al creixement i la sostenibilitat en l’entorn econòmic mundial actual. Si es dona tant de valor a la innovació a tot el món, la innovació ha de ser important! Però, per què?

La innovació és important per a l’avenç de la societat. Els productes nous i innovadors proporcionen a les persones oportunitats per millorar les seves vides com, per exemple, en l’àmbit de la medicina i la biotecnologia, en el qual els últims avenços han tingut un enorme impacte per als individus i les comunitats de professionals de la salut, tant en l’àmbit del diagnòstic i tractament de malalties com en l’àrea de prevenció.

És evident la importància i l’impacte que tenen aquestes innovacions a gran escala. Però és comprensible que es pregunti per què la innovació és important per a les persones o les organitzacions que no estan tan implicades en l’àmbit de la tecnologia. És justament en el nostre dia a dia més actual quan la innovació pren una nova dimensió, ja que ens trobem en una etapa clarament definida com un entorn VUCA, el de les inicials en anglès de volàtil, incert, complex i ambigu.

En moments com l’actual, en el qual totes aquelles premisses que donàvem com a vàlides ja no ens serveixen i ens toca adaptar-nos sense conèixer ni confiar en prediccions del que està per arribar, ni en l’àmbit econòmic, ni polític, ni social, és quan cal aplicar més que mai aquelles habilitats que ens han fet sobreviure com a espècies. Cal tenir visió i curiositat, enteniment, claredat, agilitat i capacitat d’adaptació i resiliència, desenvolupant noves eines que ens enforteixin i ens ajudin a prendre decisions i gestionar el dia a dia, millorant la nostra eficiència i mantenint-nos competitius, i sí, tot això aplicat a països o regions, empreses, individus, etc. Perquè és la capacitat d’innovació la clau per assolir l’èxit davant aquests nous reptes.

*Vanesa Arroyo

Andorra Recerca + Innovació

tracking