Una tardor de celebracions

Ordino se suma al Dia de les reserves de la biosfera

L'espectacle artístic 'Versant Vivant', que tindrà lloc el 28 d'octubre a l'Auditori Nacional.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

L'any 2021 es va celebrar el 50è aniversari de la creació del Programa Científic Intergovernamental Man and Biosphere de la Unesco. Durant aquest temps, el Programa MAB i el model de reserva de biosfera s’han convertit en un exemple internacional per al desenvolupament territorial sostenible a través, per exemple, del seu compromís amb l’agenda mundial de la biodiversitat i dels Objectius de Desenvolupament Sostenible de les Nacions Unides.

En aquest sentit, les reserves de biosfera han demostrat tenir un interès científic, biològic, ecològic i cultural inestimable, ja que són espais per experimentar i millorar el coneixement de les relacions i les interaccions entre les persones i els recursos naturals, per tal de cercar models de gestió més equilibrats sense deixar de contribuir al creixement de les economies locals.

Per primera vegada en aquests 50 anys, el 3 de novembre se celebra el Dia internacional de les reserves de la biosfera, per estimular l’atenció sobre el desenvolupament sostenible a la vida moderna i de com les reserves de biosfera i les seves comunitats poden contribuir-hi.

D’aquesta manera, prop de 724 reserves de biosfera d’arreu del món, representant el 5% de la superfície del planeta, distribuïdes entre 21 països i englobant més de 260 milions de persones, estan cridades a reivindicar la necessitat de reaprendre a conviure amb els recursos naturals pel bé de les properes generacions.

Andorra no queda al marge d’aquesta cita internacional, i hi estarà ben representada a través de la reserva de la biosfera d’Ordino, declarada com a tal el 20 d’octubre del 2020. Per aquest motiu, dissabte 29 d’octubre Ordino acollirà una jornada lúdica i festiva per a aquesta doble celebració, amb activitats per a tothom.

Des de xerrades divulgatives per conèixer de primera mà les experiències d’altres reserves de biosfera de muntanya, com la Reserva d’Ordesa-Viñamala o la Reserva Valles de Omaña y Luna, fins a jocs creatius o tallers d’educació i experimentació del patrimoni natural d’Ordino. Sense oblidar l’espectacle artístic que clourà la jornada a l’Auditori Nacional, sobre la relació entre les persones i la natura mitjançant la interpretació gràfica i musical.

Una jornada festiva per estimular la reflexió, compartir punts de vista i inspirar noves iniciatives per, en definitiva, progressar plegats cap a un territori més sostenible per a les properes generacions.

Trobareu tota la informació detallada al programa de la jornada a www.ari.ad/agenda/actes-festius-commemmoracio-segon-aniversari-declaracio

*Marc Font

Investigador d’Andorra Recerca + Innovació*

tracking