Els bolets tòxics (III)

La intoxicació de latència breu és mortal en pocs casos

El 'Paxillus involutus' és un bolet que provoca la greu síndrome immunohemolítica.CC BY 4.0 ANDORRA RECERCA+INNOVACIÓ

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La tardor passada vam publicar un article parlant de les intoxicacions de latència llarga a causa de bolets, que podien tenir un resultat potencialment fatal. En els propers articles de la sèrie veurem les intoxicacions de latència breu.

En les intoxicacions de latència breu els símptomes apareixen abans de les sis hores després d’haver consumit els bolets. Moltes d’aquestes intoxicacions tenen un pronòstic benigne i són mortals en poques ocasions, ja que poden derivar en deshidratació i fallada renal. Podem classificar-les en:

–Síndrome immunohemolítica: genera dolors abdominals, vòmits i diarrees, amb destrucció dels glòbuls rojos i producció de toxines que ataquen el fetge. Apareixen sovint dues hores després de la ingestió i dura uns 2-4 dies. Pot arribar a ser mortal. És provocat pels bolets del gènere Paxillus, molt comuns a Andorra, que creixen en pinedes i sota el beç. Pot recordar el rovelló, però aquest darrer treu un líquid taronja en tallar-lo i els bolets del gènere Paxillus, no.

–Síndrome gastrointestinal: genera dolors abdominal, vòmits i diarrees de consideració diversa, amb o sense cefalees i de vegades amb rampes o trastorns circulatoris. Apareix entre els 30 minuts i les 3-4 hores després del consum i solen passar en 2-3 dies. És la síndrome més comuna i és provocada per moltes espècies. Entre elles, el rovelló de cabra (Lactarius torminosus i L. pubescens) que es confon amb el rovelló (Lactarius deliciosus), el mataparent (Boletus satanas) similar al cep (Boletus edulis), el peu de rata tòxic (Ramaria formosa) que es confon amb el peu de rata (Ramaria flava), el fals fredolic (Tricholoma pardinum), etc. Els forts vòmits i diarrees poden provocar deshidratació i una possible fallada renal amb conseqüències fatals. Depenent de l’espècie, la ingesta i la sensibilitat de la persona, el quadre simptomatològic pot ser més (cas del fals fredolic) o menys greu (com els rovellons de cabra).

–Síndrome muscarínica: els bolets que produeixen aquesta simptomatologia, a part de problemes gastrointestinals, també provoquen sudoració i salivació abundant amb hipotensió, de vegades vertigen i trastorns de la visió. Apareixen unes dues hores després de la ingestió i solen durar un dia. Hi ha moltes espècies de bolets que el causen: la majoria són del gènere Inocybe i Clitocybe, de colors i formes molt diversos i molt comuns. Sovint són espècies mitjanes que poden confondre’s amb les carreroles (Marasmius oreades), però les carreroles tenen els peus elàstics que es poden cargolar sense que es trenquin. La setmana vinent continuarem amb altres intoxicacions de latència breu.

*MANEL NIELL

Andorra Recerca + Innovació

tracking