Dia mundial de l'eficiència energètica

Mantenir el malbaratament actual provocarà conseqüències irreparables a llarg termini

CC BY 4.0Andorra Recerca + Innovació

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Cada 5 de març se celebra el Dia mundial de l’eficiència energètica, una data per reflexionar i seguir conscienciant sobre la importància de l’ús racional de l’energia pel nostre propi bé i el de les generacions futures, ja que mantenir el malbaratament actual provocarà conseqüències irreparables a llarg termini.

La celebració en aquesta data té els seus orígens en la primera conferència internacional sobre eficiència energètica, celebrada a Àustria l’any 1998. En aquesta, més de 350 experts i líders de 50 països van discutir les estratègies per afrontar la crisi energètica i aportar possibles solucions principalment en temes de diversificació energètica i reducció d’ús de combustibles fòssils. També es va acordar crear un dia emblemàtic per manifestar la importància de fer un ús conscient i responsable de l’energia. Avui, 24 anys després, des d’Andorra Recerca + Innovació volem recordar els beneficis que comporta la implementació de mesures d’estalvi, eficiència energètica i introducció d’energies renovables, així com destacar la necessitat de desenvolupar un model energètic que tingui com a eix principal l’ús racional dels recursos i l’energia. La Global Footprint Network (GFN) calcula que actualment necessitem l’equivalent a 1,6 planetes per generar els recursos que utilitzem cada any, i preveu que l’any 2030 necessitarem l’equivalent a dues Terres.

Des del 1998 fins avui, l’eficiència energètica s’ha anat consolidant juntament amb l’ús de les energies renovables com a principal eina per mitigar les conseqüències del canvi climàtic. No obstant això, el potencial de millora és encara molt gran. Un dels principals obstacles a dia d’avui segueix sent el desconeixement o la falta de conscienciació. Sens dubte, tenir clar el concepte és fonamental perquè es pugui entendre en què consisteix. Contràriament al que molta gent s’imagina, l’eficiència energètica no té a veure amb el fet de renunciar al confort, sinó que busca mantenir o millorar la qualitat de vida utilitzant menys recursos i, per tant, condicionant en menor grau les generacions futures.

Per aquest motiu, el Dia mundial de l’eficiència energètica és un bon moment per recordar el paper protagonista que ha de jugar en la construcció de societats més sostenibles.

*PATRICIA BORGES

Andorra Recerca + Innovació

tracking