Farmàcia

L'arribada dels mocs amb la tardor

És una època ideal per preparar les nostres defenses: hi ha molts productes que poden ajudar el nostre sistema immunitari, abans de l’hivern

L'arribada dels mocs amb la tardor

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Arriba la tardor i la calor de l’estiu es converteix en fred. És una època ideal per preparar les nostres defenses: hi ha molts productes amb gelea reial o complements amb vitamines que poden ajudar el nostre sistema immunitari, sobretot abans de l’hivern. Aquest any ens trobem que la gent torna a refredar-se, en menor grau que abans de la pandèmia del coronavirus.

El més freqüent ara és veure la gent molt congestionada, amb poca o gens de febre. Per tractar les congestions nasals, molt freqüentment s’utilitzen esprais nasals amb principis actius com l’ozimetazolina (Respibien o Respir) o la xilometazolina (Utabon). D’altres combinen algun d’aquests actius amb mentol per reforçar aquesta acció descongestiva. Aquests medicaments són del grup dels simpaticomimètics, que el que fan és provocar una constricció dels vasos sanguinis del nas, millorant la permeabilitat nasal i descongestionant la mucosa. Donant una treva temporal, es poden utilitzar en majors de sis anys.

Aquests esprais nasals no s’han d’utilitzar durant més de tres dies, ja que poden crear una forta addicció. Aquesta addicció ve provocada pel fet que, passats aquests dies, l’ús continuat crea una necessitat contínua d’aplicar-se el medicament més freqüentment, per tenir el nas descongestionat. Però passat el temps hi ha un efecte rebot, que fa que encara que s’apliqui el producte la descongestió no arriba de forma satisfactòria.

De fet, molts especialistes en rinitis recomanen, com a alternativa als medicaments simpaticomimètics, utilitzar sèrum fisiològic o esprai d’aigua de mar per descongestionar, uns productes que aprofiten la força de la polvorització per endur-se la mucositat i rentar la zona.

Moltes vegades es poden utilitzar medicaments expectorants, com ara l’acetilcisteïna, que ajuden a controlar per via oral aquesta hipersecreció espessa de mocs i desfer-la fluïdificant la mucositat per poder eliminar-la més fàcilment.

Per cert, una salutació a tots aquells que poseu una ceba sota el coixí per evitar la tos. Només dir-vos que els efectes irritants de la ceba no serveixen per calmar-la. Sí, és una llegenda urbana que serveix per consolar, inútilment, molts pares desesperats. El que sí que us pot ser útil és fer servir humidificadors, o prendre mel o les begudes calentes que facin baf.

tracking