Farmàcia

Com cuidar la higiene íntima

El tipus de producte variarà en funció del ph vaginal

Com cuidar la higiene íntima

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Una consulta molt clàssica que ens trobem a la farmàcia és sobre l’ús dels gels o sabons per a la higiene íntima. Molta gent pensa que pot utilitzar qualsevol producte per a la seva higiene íntima, cosa que dista molt de la realitat. L’eficàcia del gel depèn del pH vaginal, que varia segons l’etapa en què es trobi la dona (que és qui més utilitza aquests gels). Aquestes modificacions del pH vaginal depenen de la concentració d’estrogen i tenen una relació amb les infeccions.

Mantenir un pH vaginal en valors òptims aconsegueix que la flora vaginal sigui viable i exerceixi les seves funcions evitant infeccions, irritacions o altres problemes. Cal tenir en compte quin és aquest pH en cada moment:

·En etapes no fèrtils, tant en la infantesa com ja en la menopausa, el pH vaginal és neutre (6,8-7,2). El més recomanable són productes suaus que respectin i mantinguin el pH inalterat.

·Durant l’embaràs, el pH és àcid, normalment per sota de 4,5.

·En edat fèrtil, el pH varia en funció del cicle menstrual. Durant la menstruació el pH ronda els valors de la menopausa. La resta del cicle el pH és àcid, oscil·lant entre 4,5-5,5.

Entre les infeccions vaginals més comunes que afecten el pH trobem la candidiasi, que ocorre quan el pH baixa de 4. En aquesta situació es recomanen productes amb valors de pH entre 6-8,5, com per exemple el bicarbonat.

Per altra banda, la vaginosi es produeix amb el pH entre 7-8, de manera que es recomanen productes que tinguin pH al voltant de 3,5-4, com per exemple el suc de llimona.

Mantenir una bona higiene íntima és la millor prevenció que existeix per a les infeccions genitourinàries, no només en el cas de les dones. Els homes també tenen flora en els genitals, per això no els convé fer servir un sabó excessivament agressiu, sinó un que tingui un pH 5,5, com el que haurien d’utilitzar en la resta de el cos.

En el cas de la dona cal emprar sempre un producte formulat específicament per a la cura íntima. Cal evitar en tot moment fer servir sabó comú, gel de dutxa o xampú en aquestes zones, ja que pot afectar negativament la flora i l’acidesa natural.

Per això recomanem escollir productes sense perfums, desodorants, desinfectants... que puguin alterar l’ecosistema genital. En definitiva, del que es tracta és d’utilitzar un gel que actuï com a pantalla de protecció natural sense modificar el pH vaginal i que sigui sempre apte per a pells sensibles. Que tingui composició que respecti la biologia del Lactobacillus. Cal que sigui hidratant i regenerador, a més d’exercir un efecte antipicors, suavitzant i calmant en les fórmules destinades a tractar irritacions.

És important l’ús d’un producte específic per a cada tipus d’edat o moment del cicle menstrual, per tenir una cura i higiene adequades. Cal dir que de forma tradicional, i prou efectiva, s’utilitza el bicarbonat o el suc de llimona. A les farmàcies es poden trobar moltes marques comercials con Eucerin, Germisdin, Melagyn o Cum laude.

tracking