Farmàcia

Estocada mortal a l'homeopatia

França ha deixat de subvencionar els tractaments

Estocada mortal a l'homeopatia

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al juny, el govern francès va anunciar que deixaria de subvencionar l’homeopatia, com ja ho va fer Alemanya. A França, la mesura s’ha fet efectiva des d’aquest 1 de gener: la seguretat social francesa deixa de finançar els tractaments homeopàtics. Se subvencionava el 30% del cost de un total de 1.200 medicaments d’aquest tipus. Aquests productes són utilitzats per una mitjana de set milions de francesos i suposaven un cost anual a les arques públiques d’uns 126 milions d’euros, que a partir d’ara s’estalviaran. Per cert, el país gal van començar a finançar l’homeopatia el 1984 i la subvenció d’aquests productes era d’un 65%. La ministra de Salut gal·la va argumentar aquesta mesura apel·lant que aquests productes no havien pogut corroborar, ni amb evidència científica ni amb cap assaig clínic, la seva eficàcia. No podien finançar públicament uns productes que tenien una carència d’efectivitat comprovada. Aquesta falta d’efectivitat fa que tampoc es puguin utilitzar per reduir el consum d’altres fàrmacs.

El preu de la majoria de grànuls era de 2,35 euros, i ara passaran a costar 3,65 euros. Aquest canvi de preu redueix el diferencial amb països com Espanya, on els grànuls solen costar de 4,5 a 5 euros. De moment, amb la pandèmia, no saben com afectarà la compra d’aquests productes, bàsicament perquè els majors compradors venien del país veí del sud.

Des de fa uns anys, els països europeus han obligat els laboratoris que fabriquen productes homeopàtics que es facin avaluacions d’eficàcia per poder continuar venent-se com a medicaments, ja que tots els medicaments han de demostrar científicament la seva eficàcia enfront d’un placebo. De moment, no hi ha cap producte totalment homeopàtic que hagi pogut demostrar l’eficàcia amb evidència científica.

Els tres grans laboratoris, Boiron, Lehning i Weleda, han advertit que serà un desastre econòmic per a ells. Els responsables de Boiron, els líders en vendes, ja ha dit que pot suposar la pèrdua d’uns 1.000 llocs de treball i la reducció del 70% de l’activitat. L’increment de preus i l’evidència que els productes homeopàtics no tenen una efectivitat comprovada és la darrera estocada a una teràpia que va tenir una bona acollida a la farmàcia, i que a poc a poc va perdent terreny. S’ha anat demostrant que no són medicaments i que el seu ús és, simplement, un placebo.

tracking