Farmàcia

L'omeprazole no és un protector d'estómac (II)

Pres durant un període prolongat pot reduir l’absorció de la B12

L'omeprazole no és un protector d'estómac

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No s’ha de prendre mai al mateix temps que l’esmorzar o amb els àpats. Sempre mitja hora abans de l’esmorzar seria l’ideal o, en cas que hagi estat prescrit, dues vegades al dia, mitja hora abans de l’esmorzar i mitja hora abans del sopar. La raó de prendre’l abans és perquè si l’omeprazole redueix l’àcid de l’estómac, si l’estómac detecta menjar, llavors produeix àcid, i té un efecte contrari. Si el prenem després del dinar, l’àcid ja estarà produït, de manera que no tindrà l’efecte que volem. No s’ha de trencar o obrir les càpsules, ja que perd l’eficàcia.

És cert que pres durant un període prolongat pot reduir l’absorció de la B12. Algun estudi recent ha demostrat que un dèficit d’aquesta vitamina provoca problemes de memòria en persones grans. Però no hi ha relació directa amb l’Alzheimer. En el seu dia també es va parlar del risc de prendre omeprazole, que ens provoqués risc d’infart, però no hi ha res demostrat. Sí que cal dir que l’ús continuat de l’omeprazole pot reduir la producció d’àcid de l’estómac, que pot comportar una reducció en l’absorció d’algunes vitamines i causar-nos algunes deficiències que puguin alterar el nostre organisme. També s’ha de tenir en compte que pot interaccionar amb altres medicaments. Per aquesta raó, és molt important prendre’l sempre sota prescripció mèdica i consell farmacèutic. Pot fer que altres medicaments no tinguin l’efecte desitjat. Per exemple, redueix l’absorció d’alguns anticoagulants, augmenta l’efecte d’alguns antidepressius i antiepilèptics.

Per cert, fa uns dies va arribar una alerta que avisava que un tipus d’omeprazole fet a l’Índia, i que no sol estar present al nostre país, havia estat retirat, per estar contaminat amb Minoxidil, un producte per a la caiguda del cabell. Es van adonar de la contaminació perquè va aparèixer un excés de borrissol en 13 nens.

tracking