FARMÀCIA

L'omeprazole no és un protector d'estómac (I)

L'omeprazole no és un protector d'estómac (I)

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Sí, ho has llegit bé, el (5-metoxi-2-[(4-metoxi-3,5-dimetil-piridin-2-il)metilsulfinil]-3H-bencimidazol), o com es diu comunament, omeprazole, no és un protector d’estómac. Per cert, aquest fàrmac tan utilitzat erròniament per una gran part de la societat va amb recepta mèdica, però es pot obtenir fàcilment sense tenir-ne. La gent el demana com a “protector d’estómac”, però no ho és. Realment el que fa és reduir la producció d’àcid de l’estómac, per evitar el seu excés i evitar el reflux i la cremor que provoquen els àcids de l’estómac.

Una dada que veiem que provoca molta confusió entre la població, l’àcid de l’estómac és el clorhídric, no el sulfúric (de res!). Realment el medicament que sí que fa una capa i a més “protegeix l’estómac” és el Gaviscon. Tècnicament , l’omeprazole és un inhibidor de bomba de protons, que es troba indicat per als casos de reflux i en les úlceres gàstriques i duodenals, és un bon aliat per eliminar el temible bacteri helicobacter pylori.

També és molt important recalcar que la durada dels tractament amb aquest fàrmac no pot superar les dues setmanes. No s’ha de prendre de forma crònica, sense que ho hagi prescrit un metge.

Per cert, sí que hi ha un omeprazole de venda sense recepta, l’han tret al mercat els laboratoris Kern i Sandoz, sense gaire èxit, sobretot perquè el que va amb recepta es troba finançat per la CASS i costa només 2,42 euros. No cal prendre’l amb antibiòtic o antiinflamatoris perquè aquests siguin forts. S’ha de prendre quan el metge ho cregui convenient o quan es tingui reflux gastroesofàgic de forma puntual. No és necessari l’ús amb antiinflamatoris per regla general.

tracking