Internet

Torna la moda de fer-se gran

FaceApp pot usar les dades dels usuaris a tercers

Torna la moda de fer-se gran

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Durant les darreres setmanes les xarxes socials s'estan omplint de fotografies de gent gran. Famosos i persones anònimes han començat a envellir per art de màgia i a compartir-ho amb els amics i seguidors. Però aquest truc té nom propi: FaceApp.

Tot i que ja es va popularitzar durant l'any 2017, aquesta aplicació per a dispositius mòbils permet, a través d'una fotografia, fer una simulació de la fisonomia d'una persona amb el pas del temps en només uns segons. El sistema, basat en la intel·ligència artificial, manipula les fotografies de manera que quedin hiperrealistes. Això ho fa a través de les instantànies que els usuaris li proporcionen gratuïtament, fet que li permet millorar l'algoritme, que analitza milions de fotografies i és capaç de crear un rostre amb elements vinculats a l'edat com les arrugues o la pell flàccida. Però els resultats han millorat tant en dos anys que FaceApp està tenint un èxit inesperat i ja és l'aplicació de fotografia més descarregada.

L'ús de les instantànies però comporta certs riscos que la majoria dels usuaris desconeixen, ja que els servidors es troben a Sant Petersburg, Rússia, on les polítiques de privacitat són molt més laxes que a la resta del món. Els termes i condicions de l'aplicació FaceApp deixen clar que, en acceptar-los, hi ha una "llicència perpetua, irrevocable, no exclusiva, sense royalties i totalment pagada i transferible" per "utilitzar, reproduir, modificar, adaptar, publicar, traduir, crear treballs derivats, distribuir, realitzar públicament i mostrar" els resultats obtinguts, fet que ha fet saltar totes les alarmes. Per això, fins i tot el Comitè Nacional Demòcrata americà ha demanat als treballadors que estiguin en campanya que esborrin immediatament FaceApp i les fotografies penjades i el líder demòcrata en el Senat, Chuck Schumer, ha enviat una carta a l'FBI i la Comissió de Comerç en què demana que investiguin l'app. Segons Yaroslav Goncharov, fundador de FaceApp, des de l'aplicació es troben saturats per les demandes dels usuaris que volen esborrar les fotografies dels servidors, un fet que consideren com a "prioritari", tot i que sosté que "no venem ni compartim dades amb tercers".

Altres modalitats: joves, ètnies i somriures

L’aplicació també permet fer l’efecte contrari i veure’s amb un rostre molt més juvenil. Entre altres opcions, FaceApp compta amb un filtre que permet simular un canvi de sexe en la cara de la persona, un altre que és capaç de canviar la fisonomia i adaptar-la a d’altres procedències ètniques i un que incorpora un somriure a una persona que aparegui amb un rostre seriós.

tracking