Farmàcia

El problema de la manca d'abastiment

Productes com la insulina són més barats a França

El problema de la manca d'abastiment

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Fa ja un temps que els distribuïdors tenen problemes per abastir alguns medicaments a les farmàcies. Últimament medicaments tan comuns com el Dalsy, Trankimazin, Nolotil o la Bexsero són molt difícils d’aconseguir. S’ha calculat que hi ha afectades unes 386 presentacions. Tenim la gran sort que les farmàcies andorranes treballem amb majoristes d’Espanya i França, i així se n’han pogut pal·liar els efectes. Tot i així, França també té problemes d’abastiment i hi ha una quota mensual o setmanal d’entrega dels seus productes a Andorra, entre aquests productes hi ha les insulines o anticoagulants com el Xarelto, entre altres. Aquests productes són mes barats a França, i aquest país no vol que se’n derivi una venta massiva, com va passar amb les Bexsero.

En el cas de productes com l’Adiro, AAS o els àcids acetils salicílics de 100 i 300mg, que s’utilitzen per evitar problemes vasculars. La manca d’abastiment és culpa d’unes reformes de la fàbrica que té Bayer a Leverkusen. Aquestes reformes han fet endarrerir els lots servits d’Adiro i ha provocat una manca d’abastiment en cadena d’altres productes que porten el mateix principi actiu. Un cas molt mediàtic va ser la carència de Dalsy, un canvi en la presentació del producte, concretament en la mida de l’envàs. Va crear una gran alarma social entre els pares de tot el pais.

Es parla del fet que els preus tan baixos dels medicaments espanyols han fet que als fabricants els hi surti millor col·locar els productes a països on les medicines tenen preus més alts. Això ha pogut derivar els medicaments espanyols cap a altres països, provocant escassetat en el mercat espanyol. Cal dir que els metges, moltes vegades, han de ser informats pels mateixos pacients dels problemes en obtenir un producte. Potser els farmacèutics hem de tenir-hi millor comunicació.

En aquesta situació els farmacèutics treballem amb diferents distribuïdors, no ens quedem quiets i sempre busquem altres recursos per tal que el pacient no hagi de partir aquest problema. Hem de fer més pedagogia per animar els pacients en l’ús de genèrics, si es troben disponibles. Cal dir que les autoritats ja estan treballant per evitar aquest problema i s’hi estan buscant solucions. Demanem disculpes i paciència a tots els pacients.

tracking