Vèncer la por a la medicina estètica

La medicina estètica neix en resposta a la demanda social de veure’s millor, en el context d’una societat cada vegada més exigent amb l’aspecte físic

Vèncer la por a la medicina estètica

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La medicina estètica neix en resposta a la demanda social de veure’s millor, en el context d’una societat cada vegada més exigent amb l’aspecte físic i amb un model d’èxit social en el qual adquireix molta importància el component bellesa i joventut.

La sortida al mercat de productes molt efectius però que requereixen alts coneixements d’anatomia i fisiologia per la seva aplicació, obliguen als professionals mèdics a implicar-se en aquesta disciplina. Al mateix temps comencen a gestar-se formacions específiques per part de diverses universitats i associacions mèdiques en els quals la recerca de nous productes i tractaments adquireix gran importància. La indústria farmacèutica descobreix un camp interessant d’inversió i negoci, el que encareix els productes que utilitzem.

Mentrestant, veiem com es practiquen tècniques sense tenir els coneixements necessaris i s’injecten productes que ens provocaran efectes secundaris indesitjats, el que provocarà una mala fama a la medicina estètica que encara ara arrossega. Trobo moltes persones que venen a buscar informació i em diuen: “a mi m’agradaria fer-me alguna cosa per millorar, però em fa molta por”. Com l’antídot de la por és la informació, crec que els professionals titulats tenim el deure d’informar bé sobre el que estem fent i els resultats que obtenim.

Un dels primers requisits per fer un tractament de medicina estètica és fer-ho en un centre mèdic per un professional mèdic. Sembla que això sigui obvi, però és que és un camp en el qual hi ha molt intrusisme, un tractament mal fet ens pot provocar problemes secundaris.

Fer el tractament en un centre mèdic per un professional titulat, normalment ens ha d’assegurar també el segon requisit, que els productes utilitzats siguin d’alta qualitat, s’hagin respectat les normes de conservació per cada producte, i tinguin l’autorització CE de la comunitat europea per ser injectats.

Els metges/esses de medicina estètica utilitzem els consentiments informats en la nostra pràctica clínica, així com les fotos d’abans i després en la majoria de tractaments. És important llegir amb el pacient el document del consentiment, aclarint els dubtes, i sobretot explicar bé les expectatives de resultats que tenim, descartant els pacients que tinguin objectius irreals, el que provocarà una insatisfacció al pacient i al professional.

La majoria de tractaments tenen un efecte temporal, és a dir, com utilitzem materials reabsorbibles al cap d’un any habitualment haurem de tornar a repetir el tractament. Això també ens assegura que la majoria d’efectes secundaris siguin passatgers si existeixen, el que és una garantia. Habitualment els tractaments que utilitzem per tractar l’envelliment facial són complementaris, i amb el pas dels anys hem de combinar-los per aconseguir millors resultats. Hem de tenir en compte també que l’envelliment és progressiu en el temps, pel que treballem en contra del procés natural. El que podem assegurar és que si no es repeteix el tractament en l’interval aconsellat per mantenir la millora, no ens perjudicarà en res, simplement no renovarem els guanys aconseguits.

També podem trobar tractaments més o menys agressius. Convé començar pels que difícilment ens provocarà cap problema, com la mesoteràpia amb vitamines i àcid hialurònic per revitalitzar la pell, o la regeneració amb plasma ric en plaquetes i factors de creixements, que són tractaments totalment naturals, i utilitzar dosis petites si fem una toxina botulínica per tractar les arrugues d’expressió.

Per tant, si voleu millorar el vostre aspecte però teniu por, esclariu els dubtes informant-vos bé sobre el tractament més adequat pel problema que presenteu, i els seus riscos o complicacions. Després podeu escollir què fer sense compromís.

tracking