"Marta Novoa és un personatge feminista als anys setanta"

Mariona Ribas. L’actriu catalana interpreta Marta Novoa, protagonista d’‘Amar es para siempre’ (Antena 3), una de les sèries de sobretaula amb més èxit

"Marta Novoa és un personatge feminista als anys setanta"Naza Meijide

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Com és Novoa?

Lluitadora i forta. Una mare soltera del 1970 que ha patit violència domèstica. Una dona avançada a l’època que lluita per tirar endavant i que és molt qüestionada per la societat perquè defensa el dret a formar part de l’empresa del seu pare. És un personatge que s’equivoca, que ha mentit molt per afavorir la família, però que ha après dels seus errors.

Què en destacaria?

La capacitat de superació que té, és molt valenta. Va en contra dels estereotips i podríem definir-la com a feminista, ja que creu que pot fer igual o millor la feina d’un home i que no per això la societat l’ha de qüestionar. D’altra banda, no sap gestionar els impulsos. El fet de sentir-se qüestionada, com a dona, la posa sota pressió i pren decisions equivocades tot i que no li importa reconèixer-ho.

Quins han estat els moments clau pel personatge?

El millor ha estat quan ha aconseguit fites empresarials i laborals enfront l’entorn masculí, quan ha triomfat com a dona treballadora. Aquesta realització ha estat la més important. El pitjor va ser quan va descobrir que el marit no es va casar amb ella per amor, sinó per interès econòmic.

Què troba en aquesta sisena temporada?

Que s’ha reconciliat amb l’amor. Ha canviat el patró de parella i ha tornat a contactar amb la vida real, amb la classe treballadora, tant ella com amb els homes que s’ha relacionat. Ha trobat l’amor en la seva essència i ha descobert la capacitat d’enamorar-se des del més profund.

És complicat preparar un personatge d’una època que no ha viscut?

És un repte perquè no podem evitar que en una altra època els rols d’homes i dones eren diferents i ho hem d’acceptar. A vegades has de dir coses que et fan mal, sobretot en temes d’igualtat de gènere, però hem de ser fidels a l’època per mostrar la realitat política i social de les èpoques i veure fins a quin punt hem après.

Què li aporta treballar a ‘Amar es para siempre’?

És un repte pel fet de tornar a la sèrie diària, format en el qual vaig començar la meva carrera professional, però tenint en compte que és molt més difícil perquè en l’àmbit logístic i de producció és una sèrie molt complexa i fa que t’hagis de posar les piles. És un aprenentatge brutal.

tracking