Andorra la Vella

Reobert el tram de l'esllavissada

El camí que dona accés rodat al vial ha estat reparat d’urgència i en els pròxims mesos es contractarà una empresa perquè l’arregli

Reobert el tram de l'esllavissadaFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella va reobrir ahir a primera hora de la tarda el tram del rec del Solà afectat per l’esllavissada de diumenge passat. Els tècnics de la corporació van treballar tot el matí per poder tornar a posar el camí –un dels més transitats del país– a disposició dels ciutadans. Els operaris van reparar el paviment de pedra i morter malmès per l’impacte de les roques, van reconstruir els murs desfets i van instal·lar-hi nous fanals. El gran roc que fa sis dies va desprendre’s a gran velocitat per la canal de Bonavista encara no ha estat retirat, però està estabilitzat en una zona sense pendent, segons va poder comprovar el Diari in situ (vegeu la fotografia que acompanya aquest article).

L’accés al camí del rec del Solà va reobrir-se per dos punts: pel punt d’entrada del carrer de Bonavista, d’una banda, i pel camí de terra de sota, que fa possible l’accés rodat al vial. Fonts del comú van recordar ahir que la intervenció que s’ha fet en aquesta zona és una solució temporal d’urgència per garantir l’accés segur als horts. En els pròxims mesos la corporació contractarà una empresa especialitzada perquè asfalti i acabi d’arreglar aquest espai.

L’esllavissada va tenir lloc diumenge 31 de març. Les pedres van precipitar-se per la canal de Bonavista, al Solà d’Andorra la Vella, pels volts de dos quarts de sis de la tarda. El roc més gran –de 180 tones de pes i un centenar de metres cúbics de volum– va rodolar muntanya avall a gran velocitat tot aixecant un núvol de polseguera. L’inicident, visible des de pràcticament tota la vall central, va ser enregistrat per molts ciutadans amb el telèfon mòbil. La massa esllavissada va frenar-se abans d’arribar a la zona residencial.

L’incident no va provocar danys personals, però sí que va malmetre alguns horts i murs de pedra de la zona. Al rec del Solà va destruir una part del paviment, va fer malbé una tanca de fusta i va arrencar un fanal.

El mateix dia de l’esllavissada els bombers van fer treballs de sanejament i van avaluar el risc de caiguda de més rocs. De manera preventiva va tallar-se la circulació als carrers adjacents i l’accés a l’aparcament Bonavista. Com que els tècnics van concloure que no hi havia riscos per a la seguretat dels veïns, no van evacuar-se els edificis propers al rec. Per part del comú, els treballs de neteja i reconstrucció del camí van començar immediatament.

Les esllavissades no són infreqüents al Solà d’Andorra la Vella. Una de les més importants dels últims anys va tenir lloc el juliol del 2018 a la zona de Santa Coloma, molt a prop d’on hi va haver l’incident fa just una setmana. Aleshores tampoc van haver-se de lamentar danys personals ni en edificis d’habitatge residencial.

EL PROJECTE

1 EL CAMÍ DEL REC DEL SOLÀ, REOBERT

El camí del rec del Solà va reobrir-se ahir a primera hora de la tarda després que hi hagin estat treballant els tècnics del comú des de diumenge passat.

2 SOLUCIÓ TEMPORAL D’URGÈNCIA

El camí que permet l’accés rodat al rec ha estat reparat d’urgència. En els pròxims mesos es contractarà una empresa perquè l’acabi d’arreglar.

3EL ROC MÉS GRAN, ESTABILITZAT I SENSE RISC

El roc més gran que va precipitar-se muntanya avall, de 180 tones, està estabilitzat en una zona sense pendent ni risc de caiguda.

Una de les roques més grans que van desprendre's.

tracking