Andorra la Vella

Les obres al viaducte de Doctor Vilanova s'acabaran al maig

Durant les pròximes setmanes es pavimentarà el carrer, es construiran les voravies i es col·locaran les baranes i reixes

Estat actual del viaducte de Doctor Vilanova.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de rehabilitació del viaducte de Doctor Vilanova encaren la recta final. El comú d’Andorra la Vella manté la previsió que estiguin enllestides a final de maig, si no hi ha cap fet d’última hora que obligui a replantejar els terminis. Segons va poder saber el Diari de fonts de la corporació, en les pròximes setmanes els treballs es concentraran en la pavimentació del carrer, la construcció de les voravies i la col·locació de reixes i baranes. La part més complexa de l’obra –la instal·lació de les 42 bigues de formigó que sostenen l’estructura– es va acabar al febrer.

Pel que fa a les obres d’ampliació del carrer Doctor Vilanova, el comú va informar que avancen al ritme previst inicialment. En aquest cas, actualment estan en marxa la construcció de la voravia que dona a la parcel·la de Prada Casadet i la pavimentació del tercer carril. Un cop hagin acabat els treballs, només faltarà construir l’altra voravia. La intervenció a la part baixa de Doctor Vilanova hauria d’acabar aproximadament al mateix temps que la del viaducte. Les obres permetran que el carrer tingui dos carrils en sentit de pujada i un altre de baixada, així com voravies més amples, en el tram comprès entre el carrer Prat de la Creu i l’avinguda Tarragona.

Arran d’aquesta actuació, la circulació al carrer Doctor Vilanova ha estat alterada aquesta setmana. Les mesures es mantindran fins avui. Així, de vuit del vespre a un quart d’onze de la nit la circulació serà alterna, i a partir d’aquesta hora i fins a la mitjanit el pas dels vehicles quedarà totalment tallat.

El viaducte de Doctor Vilanova és una infraestructura construïda a final dels anys setanta. Aleshores els mètodes d’edificació estàndards no preveien la impermeabilització del paviment. Arran de l’exposició a les filtracions, el forjat de l’entrebigat va anar deteriorant-se progressivament. Les obres fetes ara han inclòs la impermeabilització de l’estructura, fet que n’allargarà la vida útil.

El 2013 una auditoria encarregada pel Govern ja va detectar deficiències al viaducte, segons va revelar l’octubre del 2021 en consell de comú l’aleshores cònsol major, Conxita Marsol. Tot i això, l’informe concloïa que no era el punt on calia intervenir amb més urgència.

El comú va adjudicar llavors els treballs de rehabilitació de la infraestructura. Durant les obres, iniciades el febrer del 2023, els tècnics van constatar que l’estat d’aquest tram era pitjor del que es creia al començament, fet que ha allargat i encarit la intervenció. El sobrecost ha estat del 20% sobre un pressupost d’1,9 milions d’euros –dels quals 150.000 van ser finançats pel Govern–, mentre que l’obra s’haurà prolongat, si no hi ha cap imprevist, mig any més.

ELS PROJECTES

1 EL NOU VIADUCTE, GAIREBÉ ENLLESTIT

Durant les pròximes setmanes s’acabarà la pavimentació del carrer, la construcció de les voravies i la instal·lació de les reixes i les baranes.

2 EL TERCER CARRIL, MÉS A PROP

Actualment, estan en marxa la construcció de la voravia que dona a Prada Casadet i la pavimentació del tercer carril. Després es farà l’altra voravia.

3 LES DEFICIÈNCIES, DETECTADES FA MÉS DE 10 ANYS

Les deficiències al viaducte van detectar-se per primer cop el 2013. Durant les obres, els tècnics van adonar-se que eren més greus del que s’havia pensat.

tracking