Sant Julià de Lòria

Els afectats per l'esllavissada no poden tornar a casa

L’excavació de la parcel·la adjacent al despreniment s’haurà de refer i fins que no estigui enllestida no haurà desaparegut el risc de caiguda de rocs

Un obrer protegeix la façana de la casa afectada per l'esllavissada.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les dues famílies de Bixessarri afectades per l’esllavissada de diumenge 17 de març encara hauran d’esperar per tornar a casa. Segons va poder saber el Diari, l’incident ha obligat a replantejar el projecte d’excavació de la parcel·la on va tenir lloc l’ensulsiada. Els especialistes que van desplaçar-se al lloc dels fets per avaluar els danys i determinar les mesures que caldrà emprendre han conclòs que continuarà havent-hi risc de caiguda de rocs i terra fins que no s’hagi enllestit l’excavació del terreny. La previsió inicial de la corporació era que com a mínim haurien de passar a fora tres dies.

Arran de l’esllavissada una de les famílies va allotjar-se a casa d’un parent i l’altra va ser reubicada pel comú en un hotel de la parròquia. Atès que la tornada a casa s’haurà d’ajornar unes setmanes més, els veïns han estat reallotjats en pisos, també a Sant Julià de Lòria. El comú lauredià ha treballat per trobar una solució residencial permanent per als veïns des del mateix dia de l’accident.

Paral·lelament, el comú ja ha encarregat a una empresa externa que supervisi el nou projecte d’excavació. La voluntat de la corporació és que “tot es faci bé” per evitar que hi hagi més accidents, segons va afirmar ahir el cònsol major, Cerni Cairat. El mandatari va recordar, a més, que “el més important” és que els veïns tenen una alternativa d’habitatge mentre no puguin tornar a casa.

El primer avís de l’esllavissada el va rebre el comú pels volts de les cinc de la tarda, tot i que els fets van tenir lloc la nit abans. La caiguda de terra i elements rocosos va produir-se en una parcel·la on hi havia en marxa unes obres de construcció de l’ancoratge d’una paret a la muntanya mitjançant micropivotatges. Un fragment del mur va ensorrar-se a conseqüència de l’esllavissada. L’incident va afectar parcialment una casa adjacent, on vivien les famílies desallotjades. Els bombers que van inspeccionar la zona van decidir precintar-la per evitar que algú hi accedís.

Immediatament, la corporació va fer tasques de sanejament de la zona i d’estabilització del terreny. La setmana passada el comú ja va rebre els estudis geològics que han permès avaluar el risc existent de caiguda de més elements rocosos i determinar si les famílies desallotjades podrien tornar a casa amb les màximes condicions de seguretat. L’esllavissada, afortunadament, no va ser gaire important i els danys materials que va causar tampoc són considerables, ja que no van malmetre l’estructura de l’immoble.

El març passatva ser molt plujós. Segons les dades del Servei Meteorològic, en la setmana que va precedir l’esllavissada va registrar-se un dels tres episodis de precipitacions més importants del mes.

EL PROJECTE

1 ELS VEÏNS HAURAN D’ESPERAR

Els veïns no podran tornar a casa fins que no estigui enllestida l’excavació de la parcel·la adjacent. El projecte s’ha hagut de replantejar.

2 REALLOTJAMENT PERMANENT EN PISOS

El comú ha reallotjat els veïns en pisos de la parròquia. Fins ara, i com a solució d’urgència, s’allotjaven en un hotel i a casa d’uns familiars.

3 SUPERVISIÓ DEL NOU PROJECTE D’EXCAVACIÓ

El comú ha encarregat a una empresa externa que supervisi el nou projecte d’excavació de la parcel·la. La voluntat és evitar més incidents.

tracking