La Massana

El comú tanca l'exercici de l'any passat amb un superàvit de 9 milions

La liquidació d’ingressos va situar-se en 27,2 milions, el 61% per sobre de les previsions inicials, gràcies a la recaptació d’impostos

Consell de comú de la Massana, ahir.COMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de comú de la Massana va aprovar ahir, amb el vot a favor de la majoria i l’abstenció de la minoria, la liquidació del pressupost del 2023. El resultat de l’exercici va ser positiu, amb un superàvit de poc més de nou milions. Tot i això, la xifra baixa a sis milions si es descompten tres milions corresponents a crèdits pagats el gener del 2024.

La liquidació d’ingressos ha estat de 27,2 milions d’euros, el 61% per sobre de les previsions inicials. Només per l’impost sobre la construcció el comú va recaptar l’any passat 2,5 milions d’euros, mentre que se’n van pressuposar poc menys de 600.000. Per l’impost sobre les transmissions patrimonials (ITP), que grava la compravenda d’immobles, el comú va ingressar 2,2 milions d’euros. L’increment respecte de la previsió inicial –1,6 milions– és del 38%. Com s’explica aquesta diferència? Segons va recordar la cònsol major, Eva Sansa, el pressupost s’elabora sempre amb criteris de prudència i, per tant, les estimacions solen ser a la baixa.

Pel que fa a les despeses –sense incloure-hi els crèdits pagats el gener del 2024–, van situar-se en 18 milions d’euros. D’aquests, 7,6 corresponen a inversions reals. Els projectes més destacats que el comú va impulsar l’any passat són les millores a la xarxa d’aigua, la remodelació de diversos espais públics –a tall d’exemple podríem citar el parc de Santa Caterina i del carrer Costes de Teixidó– i la creació d’aparcaments, com ara el de Terra Borda, a Arinsal.

L’endeutament, comptant-hi el de la societat participada EMAP, encarregada de la gestió del domini esquiable de Pal Arinsal, puja a uns nou milions, és a dir, a prop del 40% de la mitjana d’ingressos dels darrers tres anys. Per tant, lluny del màxim permès per la Llei de finances comunals, del 200%. Per la seva part, el conseller de Finances, Agustí Garcia, va afirmar que el comú podrà reduir l’endeutament a curt i mitjà termini perquè el bon estat de la tresoreria permet invertir sense haver de contraure crèdits. El romanent de tresoreria de la corporació se situa en 20,2 milions d’euros.

D’altra banda, a la sessió de consell també va aprovar-se per unanimitat dotar el comú d’una partida de 20.000 euros per finançar una línia de transport escolar per als infants de l’escola francesa. La consellera d’Educació, Bet Rossell, va recordar que el servei s’havia portat a terme fins ara amb els recursos de l’autobús parroquial. Des que és gratuït, però, el nombre d’usuaris s’ha multiplicat per quatre. Per ajudar a descongestionar-lo, els infants de l’escola francesa disposaran ara d’un autobús específic. Rossell va afegir que el comú ja fa tres anys que assumeix el transport escolar dels alumnes de la francesa.

En el consell, a més, van jurar el càrrec la nova interventora comunal, Cristina Patiño, i els deseners dels quarts.

UN ALTRE PROJECTE D'HABITATGE A PREU ASSEQUIBLE

El comú posarà a disposició del Govern un terreny de 3.000 metres quadrats, situat al davant de la caserna de bombers, perquè hi construeixi habitatge a preu assequible. D’aquesta superfície, la corporació se’n quedarà una part per construir-hi un aparcament i un ascensor que connecti la Massana amb el nucli de l’Aldosa. Si la proposta es materialitza –el comú i l’executiu l’estudiaran pròximament en una reunió–, serà el segon projecte d’habitatge a preu regulat que acollirà la parròquia. La primavera de l’any passat el Govern va comprar dos blocs del complex Ribasol, a Arinsal, per destinar-los a aquest ús.

tracking