Sant Julià de Lòria

Les obres del Centre Cultural costaran uns nou milions

Actualment, s’està enllestint la remodelació de la planta baixa, mentre que tot l’equipament estarà acabat al final d’any

Els assistents a la reunió de poble es van dividir en dos espais (a la foto la sala de consell de comú) per garantir-ne la seguretat.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La reconstrucció del Centre Cultural i de Congressos Lauredià costarà uns nou milions d’euros. Segons van explicar els cònsols, Cerni Cairat i Sofia Cortesao, en la reunió de poble celebrada ahir al vespre a la sala Sergi Mas, les obres estaran enllestides al final d’aquest any. L’estiu del 2023 ja van reobrir-se al públic les plantes -1 i -2 de l’edifici. Actualment, s’estan enllestint els treballs de remodelació de la cuina i el bar, mentre que la reconstrucció del vestíbul, de la biblioteca comunal universitària i de l’escala helicoidal continuaran en els pròxims mesos. A més, durant la primavera es refaran els auditoris i els seminaris i, més endavant, la façana.

Una tercera part de la factura ja s’ha pagat. És a dir, uns 3,1 milions d’euros, amb què s’ha finançat la reconstrucció de les plantes -1 i -2 i d’una part dels diversos espais de la planta baixa. La remodelació dels auditoris i els seminaris s’enfilarà a quatre milions d’euros, mentre que la reconstrucció de la façana costarà 1,5 milions, segons les estimacions del comú. Per tant, aquest any el comú haurà d’avançar uns sis milions. Dels 3,1 milions pagats l’any passat, 2,1 ja han estat retornats a la corporació per les assegurances. El comú hi continua negociant per determinar quina part de la factura hauran d’assumir. El fet que les converses encara es mantinguin obertes ha endarrerit l’aprovació del pressupost per al 2024.

La fase de les obres de més “complexitat tècnica” serà la reconstrucció dels auditoris i els seminaris, segons va afirmar Cortesao. Pel que fa a la façana, Cairat va recordar que s’ha de refer per “salubritat”. Arran de l’incendi del 9 de novembre del 2022, el material aïllant i el revestiment interior de la façana van quedar impregnats de fum tòxic. Tot i que no se sap exactament el risc que podria suposar per a la salut, “per principi de prudència” s’ha decidit de retirar aquests elements i remodelar completament la façana.

El Centre Cultural i de Congressos Lauredià ha estat un dels punts de trobada més importants per a la parròquia des que es va inaugurar el 18 de setembre del 1992. Els treballs de reconstrucció de l’equipament van començar poc després de l’incendi. El novembre del 2023, però, una prova de càrrega als auditoris va obligar a aturar-los uns mesos. Aprofitant la represa de les obres, els cònsols van repassar ahir l’estat del projecte davant d’una vuitantena de veïns.

En el torn de preguntes, els cònsols van revelar altres detalls del projecte, com ara que la façana estarà equipada amb un muntacàrregues. Aquest giny permetrà evitar les afectacions a la circulació a l’avinguda Francesc Cairat quan un camió hi havia de descarregar material.

PROCÉS PARTICIPATIU SOBRE LA FAÇANA

Un jurat de 36 membres format per consellers de comú, representants d’associacions i veïns de la parròquia decidirà com serà la nova façana del Centre Cultural d’entre dues opcions proposades pel despatx d’arquitectura contractat per la corporació. Tots els majors de 18 anys censats a Sant Julià podran aspirar a formar part del jurat. Per fer-ho, cal formalitzar la sol·licitud al servei de Tràmits del comú. El termini acaba el 3 d’abril. De les candidatures presentades, se’n triaran 12 per sorteig. La tria del projecte guanyador es farà el 10 d’abril al matí.

El cònsol major de Sant Julià, Cerni Cairat, ahir a la sala Sergi Mas.

tracking