Encamp

El comú destina una quarta part de les inversions a la xarxa d'aigua

Dels 10,2 milions d’euros pressupostats per a inversions reals, 2,5 es reserven per a projectes de millora del sistema

Treballs de reparació d'una fuita d'aigua.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Encamp destinarà una quarta part de les inversions pressupostades a millores a la xarxa d’aigua potable. Segons es desprèn de l’anàlisi dels comptes, aprovats recentment en sessió de consell i publicats al BOPA, la corporació ha previst unes despeses per a l’exercici del 2024 de poc menys de 37,5 milions d’euros. D’aquests, uns 10,2 milions corresponen a inversions reals i 2,5 milions es reserven per a diversos projectes per fer més eficient la xarxa.

El pressupost detalla les inversions dotades amb partides superiors a 50.000 euros. N’hi ha un total de set per a la xarxa d’aigua. La més important, d’1,4 milions, servirà per finançar el subministrament d’aigua a Icònic, el centre d’entrenament en alçada que Bomosa explotarà a l’antic edifici de Sud Radio, al cap del port d’Envalira. El comú aprofitarà les obres per refer un tram de clavegueram en aquesta zona.

Per ordre decreixent, la segona partida més important, de 450.000 euros, dotarà de fons l’allargament de la xarxa cap a Torrent Pregó i Calranes. És a dir, just abans d’arribar a Meritxell per la CG-2, al límit de terme amb Canillo. En aquesta zona, a la vora de la carretera, estan a punt d’acabar les obres d’excavació i estabilització d’una futura urbanització.

Per diversificar les fonts d’aigua, el comú obrirà aquest any dos nous pous de captació a Encamp. El projecte està dotat amb 200.000 euros. La següent partida que trobem en el pressupost, de 150.000 euros, permetrà reforçar la connexió entre l’estació de tractament d’aigua potable (ETAP) de les Abelletes, al Pas de la Casa, i el dipòsit de Costa Rodona, que juntament amb el de les Abelletes proveeix d’aigua la població fronterera.

Aquest any el comú preveu refer i impermeabilitzar els dipòsits de Vila i del Tresà. El projecte estava pressupostat per a l’exercici anterior, però fonts de la corporació ja van explicar a l’octubre que s’hauria d’executar en el proper mandat. Aquests treballs costaran 115.000 euros. Una altra obra prevista el 2023 i que finalment el comú va haver de deixar per a aquest any és la instal·lació d’un sistema de telegestió en aquests dipòsits. El projecte està pressupostat per 110.000 euros.

L’última inversió en la xarxa d’aigua de més de 50.000 euros inclosa als comptes és la refacció de la captació de Montuell. Aquests treballs tindran un cost de 80.000 euros, segons la previsió del comú.

En l’últim any del mandat anterior el comú va fer diverses inversions, la majoria destinades a digitalitzar el funcionament de la xarxa per millorar-ne l’eficiència i abaratir costos. Una de les més importants va ser l’automatització de l’ETAP de les Pardines, que recull l’aigua de la captació del Feritxet i la purifica perquè pugui ser consumida a Encamp. També van començar-se a instal·lar sistemes de telegestió als dipòsits i van reparar-se les reductores de pressió de la xarxa, entre altres actuacions. En total van invertir-se uns 320.000 euros.

tracking