reportatge

En espera del nou POUP

L'entitat que agrupa els propietaris de terres d’Ordino destaca la “disposició” del col·lectiu i del comú perquè la nova normativa urbanística sigui beneficiosa per a la parròquia.

Els propietaris, abans d'entrar a una reunió amb els cònsolsFernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El president de l’Associació de Propietaris de Terres Andorranes (APTA), Josep Duró, fa un balanç molt positiu dels contactes que l’entitat ha mantingut amb el comú durant el període d’exposició pública de la revisió del POUP. “Hi ha la disposició dels uns i dels altres per trobar la millor solució”, va afirmar aquesta setmana en declaracions al Diari.

L’anunci, al final del darrer mandat, que el comú faria una revisió excepcional de la normativa urbanística per limitar el creixement de la construcció va alertar els propietaris. La publicació, poc abans de les eleccions comunals del 17 de desembre, de la proposta de revisió encara va preocupar-los més. Les noves normes urbanístiques desclassifiquen terrenys que fins ara tenien la qualificació de zona urbana consolidada. En alguns casos, els propietaris hi havien invertit perquè s’hi pogués edificar i havien fet les cessions corresponents al comú.

Duró va explicar que l’APTA ha seguit i seguirà “de prop” el procés de revisió del POUP perquè “toca moltíssim el treball, el guany i el patrimoni dels propietaris” de terres de la parròquia. I va remarcar que l’associació continuarà treballant per defensar el dret a la propietat privada, reconegut per la Constitució. El comú tindrà en compte les reivindicacions dels propietaris? Duró és prudent i no vol fer previsions. “Avançar el que farà el comú seria un error. Els propietaris ens hem limitat a traslladar-li el nostre parer, fonamentat amb arguments jurídics”, va detallar.

Fa prop d’un mes els propietaris van entregar un informe al comú. El text, redactat per un equip d’advocats i experts en urbanisme, critica un dels punts més polèmics de la revisió del POUP: la desclassificació de terres. El document assenyala que la proposta de canvi normatiu promoguda pel comú contradiu la Llei general d’ordenació del territori i urbanisme (LGOTU). L’informe recalca que la LGOTU, en l’article 38, només permet establir un terreny com a sòl no urbanitzable si està situat en una zona afectada per riscos naturals, d’acord amb la cartografia oficial, o bé si és propietat d’un comú o un quart.

La proposta de revisió del POUP ha rebut 220 al·legacions en tres mesos d’exposició pública. La xifra demostra l’interès dels propietaris de terres de la parròquia per uns canvis en la normativa comunal que marcaran la direcció del creixement urbanístic d’Ordino en els propers anys.

REVISIÓ

1 EL PUNT MÉS POLÈMIC: TERRES NO EDIFICABLES

El punt de la proposta de revisió del POUP que ha alertat més els propietaris és la desclassificació de terrenys que fins ara eren zona urbana consolidada.

2 L’APTA SEGUEIX EL PROCÉS AMB PRUDÈNCIA

L’òrgan competent per acceptar o desestimar al·legacions al POUP és el comú. L’APTA no vol fer previsions sobre el que farà la corporació.

3 MÉS DE 220 AL·LEGACIONS EN TRES MESOS

El comú ha rebut 220 al·legacions en tres mesos. Els canvis proposats en la normativa urbanística comunal han despertat interès entre els propietaris.

tracking