Andorra la Vella

La propietat de l'edifici esquerdat demana el permís d'obres de reparació

La negociació per un possible acord entre les parts implicades segueix en suspens

Una de les esquerdes localitzades a l'edifici.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

La propietat de l’edifici número 28 de l’avinguda Santa Coloma ha entrat al comú una demanda de permís d’obres per al reforç, reparació i consolidació de l’edifici. Uns treballs que han de solucionar els problemes de seguretat del bloc que van obligar a evacuar-lo el mes d’agost passat. El permís està a hores d’ara en tràmit i un cop s’autoritzi donarà via lliure per a l’inici de les obres i perquè, un cop acabades, els veïns tornin als domicilis. Fonts de la propietat van tornar a lamentar que siguin “víctimes” i hagin d’assumir els treballs. A hores d’ara l’eventual acord a tres bandes entre propietat de l’edifici afectat, corporació i promotora de l’obra que s’aixeca al davant i que hauria contribuït a l’aparició de les esquerdes es manté en suspens. No hi ha hagut més contactes i, per tant, per “responsabilitat” els amos de l’immoble inicien els treballs.

Les esquerdes van obligar a evacuar el bloc per segon cop el 31 d’agost i deu famílies viuen en residències alternatives facilitades pel comú: quatre estan vivint en apartaments, quatre més estan en pisos dels blocs de Jovial de propietat pública i dos més, en hotels. Tres famílies més van trobar les seves opcions d’habitatge. Però el comú ja ha deixat clar que no pot assumir aquesta despesa de manera indefinida i que s’hi havia de trobar una solució. Al seu dia es va encarregar un informe tècnic per determinar les responsabilitats que apunta que són compartides –en proporcions diferents– entre promotora, comú i propietat dels blocs (a banda del número 28 està afectat el 30, l’hotel Bellpí). Havia de servir de base per cercar un acord que encara no s’ha produït. La propietat del número 28 té a la Batllia una reclamació per danys i perjudicis, però conscient que la resolució judicial pot trigar a arribar.

Cal recordar que la detecció del problema complirà aviat dos anys. Les primeres esquerdes van alertar els ocupants de l’edifici el 22 de maig del 2022, però no va ser fins al febrer del 2023 que el comú va decretar el primer desallotjament després que el seguiment que es feia del problema determinés que calia fer obres de consolidació de l’estructura. Els veïns van tornar a casa, però el 31 d’agost de l’any passat el comú decretava el segon desallotjament –que també va afectar el número 30– en comprovar que s’havien intensificat els moviments i eixamplat les fissures.

tracking