sancions

Pobre balanç de la recollida de mostres de tifes de gos al carrer

Ni la capital ni Sant Julià han estrenat el comptatge de sancions

El sistema vol evitar que els propietaris abandonin la femta al carrer.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

No és evident que localitzar un excrement de gos abandonat a la via pública acabi amb la sanció corresponent al propietari malgrat que la parròquia afectada hagi instaurat el registre d’ADN caní per tal de poder esbrinar de qui és aquella femta. Primer perquè cal que el gos estigui degudament inscrit al registre i segon perquè no totes les mostres recollides al carrer són després vàlides al laboratori. Només Escaldes es va desmarcar d’un sistema aplicat a la resta de parròquies i que ha començat a donar alguns fruits. No encara a Andorra la Vella i Sant Julià. A la parròquia laurediana, perquè fins ara no tenien un registre prou representatiu del cens de gossos. Ara ja tenen la mostra d’ADN del 71% i començaran a recollir mostres de les tifes deixades al carrer. A Andorra la Vella, perquè de les 9 mostres enviades fins ara al laboratori cap era compatible amb el material genètic dels animals registrats. Per tant, o era un gos que no estava degudament registrat o era la mascota d’un turista.

Abans d’iniciar aquest nou model amb l’objectiu d’aconseguir carrers més nets calia instaurar el registre d’ADN i els comuns van llençar una campanya –primer subvencionada– perquè els amos de gossos seguissin aquest procés. Andorra la Vella és la que en té la proporció més baixa, amb el 52% dels 1.869 gossos censats. La capital fa tres mesos que va començar el procés de recollir les mostres de femta i a banda de les 9 analitzades en té 12 més a l’espera de resultat. Els comuns han format personal del cos d’agents de circulació per encarregar-se d’aquesta tasca, que ha de garantir la cadena de custòdia. En el cas de la capital, s’ha creat el grup d’agents cívics (GAC), que també s’ocupa del vessant de sensibilització, informant els propietaris de gossos de les seves obligacions. En xifres, el grup ha fet 734 controls durant el 2023 i ha cursat 15 denúncies. Amb la modificació de la Llei dels agents de circulació s’ha incorporat l’opció que treballin de paisà i és una opció que s’activarà aviat a la parròquia, amb la tasca dels controls dels animals de companyia.

A Sant Julià, ara que ja hi ha el mostreig del 71% dels 1071 gossos del cens, s’iniciarà la recollida d’excrements per enxampar propietaris incívics. Durant aquests mesos s’han fet un total de 137 controls i s’han sancionat 16 gossos, 14 dels quals per no tenir el gos identificat i haver fet l’ADN. Les altres dues infraccions era per no dur el gos correctament lligat.

No totes les mostres que s’envien al laboratori acaben donant resultat perquè també es produeixen els anomenats errors per contaminació. A Encamp, que té la proporció de gossos genotipats més elevada (el 80,5% dels 1.508 cans censats) han dut al laboratori 32 mostres fins a finals de febrer. El balanç és de 7 multes, 9 de pendents per no disposar de l’ADN de l’animal, 5 d’invalidades perquè estaven contaminades i 11 més de pendents del resultat de laboratori.

A la Massana el percentatge de cans identificats és del 75,5% del miler de censats a la parròquia. El comú ha interposat les primeres multes: un total de cinc que poden suposar 200 euros malgrat que es paga en el termini de reducció la quantia es rebaixa a 120.

La quantia de les multes varia en funció de cada comú. Ordino, que va facilitar les dades a principis de mes quan en feia 11 que havia iniciat la recollida de mostres, imposa 150 euros de multa i 360 si l’excrement no s’ha retirat de conreus agrícoles. La parròquia havia imposat fins llavors 7 multes, però també alertava que s’havia tornat a percebre un major incivisme per part dels amos de gossos.

Escaldes va decidir no aplicar el sistema i Canillo no ha facilitat les dades.

tracking