INTERPARROQUIAL

Els cònsols acorden homologar els salaris dels càrrecs electes

La proposta de fixar criteris comuns no tindrà caràcter vinculant i la retribució la continuaran decidint les majories

Reunió de cònsols, ahir a Canillo.Comú de Canillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Els cònsols van acordar ahir homologar els salaris dels càrrecs electes. Segons va explicar el cònsol major de Canillo, Jordi Alcobé, en la roda de premsa posterior a la reunió de mandataris comunals, la proposta, encara per acabar de definir, consistirà en la fixació d’una forquilla de sous amb topalls màxims i mínims.

L’objectiu dels cònsols és començar a aplicar la mesura en aquest mandat. En qualsevol cas, no tindrà caràcter vinculant i, per tant, no serà més que una recomanació. Les majories comunals continuaran decidint en junta de govern els salaris dels càrrecs electes, que posteriorment se sotmetran a votació en consell de comú.

Alcobé no va aclarir si els sous es revisaran a l’alça o a la baixa. El que sí que va afirmar és que la població de la parròquia o el pressupost no seran els criteris que se seguiran per decidir quin salari han de cobrar els càrrecs electes. El cònsol canillenc va apuntar que caldrà tenir en compte factors com la participació del comú en societats “que tenen un pes important en l’economia del país”, com ara les estacions d’esquí.

No és la primera vegada que els cònsols proposen establir una graella salarial amb retribucions màximes i mínimes per als càrrecs electes. Se’n va parlar el febrer del 2012, després que les flamants cònsols majors d’Escaldes-Engordany, Trini Marín, i de Sant Julià de Lòria, Montserrat Gil, s’apugessin el salari, respectivament, de 4.300 a 5.000 euros i de 4.100 a 5.000 euros. En termes percentuals, uns augments del 16 i el 22%. Arran de la polèmica, el dia 8 Marín va fer marxa enrere. Gil, però, va anunciar que es mantindria el sou perquè tant ella com el seu equip estaven retribuïts de manera “equilibrada”, d’acord amb les seves responsabilitats. La nit abans Marín i Gil havien acceptat renunciar a l’increment salarial en una reunió amb el president de DA i cap de Govern, Toni Martí, i el president del grup parlamentari, Ladislau Baró.

Aleshores els cònsols van suggerir de regular els salaris dels càrrecs electes per llei, però no se’n va parlar més. La proposta va reaparèixer als mitjans de comunicació el març del 2016. I una altra vegada les paraules no van traduir-se en fets.

ELS ESTUDIS DE CÀRREGA, ABANS DE L'ESTIU

Els comuns disposaran de tots els estudis de capacitat de càrrega màxima abans de l’estiu, segons va confirmar Alcobé. Aquests informes permetran, entre altres coses, ajustar les revisions dels plans d’urbanisme als recursos i infraestructures existents. En la trobada els màxims responsables dels comuns van acordar, a més, sol·licitar al Govern que el futur registre de contractes de lloguer inclogui dades addicionals, com ara si l’arrendament del pis preveu el dret a utilitzar una plaça d’aparcament i l’antiguitat dels edificis. Aquesta informació la recolliran els comuns i l’enviaran a l’executiu, que la centralitzarà en una base de dades conjunta. En matèria d’habitatge, cal destacar també que els cònsols han rebut una llista de pisos i edificis en què FEDA ha detectat manca de consum elèctric. A partir d’aquestes dades, estudiaran cas per cas per determinar si realment són buits o no. Si ho són, es posaran en contacte amb els propietaris i, posteriorment, exploraran totes les vies legals a l’abast perquè aquests habitatges entrin al mercat de lloguer.

tracking