ES PROJECTEN EQUIPAMENTS

El comú vol treure “profit” del terreny del Ribaló, ara en desús

Un cop disposi de la informació sobre els riscos geològics, la corporació prendrà les mesures de seguretat adequades

El terreny del Ribaló.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú d’Andorra la Vella encarregarà un estudi per determinar els riscos de caiguda de rocs al terreny del Ribaló. Segons va explicar el cònsol major, Sergi González, en el programa d’entrevistes Parlem-ne, de Diari TV, la corporació no disposa de cap informe sobre les condicions de seguretat de la zona. El pressupost comunal inclourà una partida per finançar-lo. Un cop tingui aquesta informació, el comú prendrà, si s’escau, les mesures adeuqades per protegir la zona de la caiguda d’elements rocosos. Aquesta inversió es farà l’any vinent, va confirmar González.

El cònsol major vol “treure profit” d’un terreny parcialment en desús de més de 7.000 metres quadrats de superfície. Alguns dels equipaments que s’hi podrien habilitar, segons va apuntar González durant l’entrevista, són un edifici de trobada per a la gent gran, uns horts socials o un parc caní.

Adquirit al final del 2006 a un propietari privat per un import de 9,1 milions d’euros, el terreny del Ribaló s’ha mantingut pràcticament tal com era fa 18 anys. L’aleshores cònsol major, Francesc Xavier Mora, al capdavant d’una majoria socialdemòcrata, havia projectat de construir-hi un aparcament vertical amb capacitat per a més de 1.000 places i d’un total de 30.000 metres quadrats de superfície, així com un bloc d’habitatges de titularitat pública i altres equipaments, com ara una casa pairal, un casal per a infants i una plaça. Com que just un any després hi havia eleccions comunals, la corporació va donar via lliure a la propera majoria per decidir quin futur calia donar als terrenys.

La crisi econòmica del 2008 va fer estralls. Eren temps de vaques magres i tocava estrènyer-se el cinturó. L’elevat cost de les obres, estimat entre 18 i 24 milions d’euros, va convèncer l’aleshores cònsol major, la socialdemòcrata Rosa Ferrer, que calia ajornar el projecte per no comprometre les finances comunals. Només habilitar el terreny i instal·lar-hi proteccions contra la caiguda de rocs pujava a quatre milions d’euros. Calia esperar una millora de l’economia.

A punt d’acabar el primer mandat, Ferrer va inaugurar un berenador al Ribaló, encara en funcionament. L’equipament ocupa una superfície d’uns 3.000 metres quadrats. Aquesta inversió va costar poc menys de 10.000 euros i va servir per netejar i refer els murs de pedra seca, tancar la zona i posar-hi taules. Des d’aleshores no s’hi ha fet cap més inversió.

EL PROJECTE

1. UN INFORME SOBRE ELS RISCOS GEOLÒGICS

El comú encarregarà un informe per determinar els riscos de caiguda de rocs als terrenys del Ribaló. El pressupost per al 2024 inclou una partida per finançar l’estudi.

2. MESURES DE PROTECCIÓ ADEQUADES

La corporació prendrà les mesures de protecció adequades un cop disposi de l’informe sobre els riscos geològics. Els treballs s’adjudicaran l’any vinent, segons va apuntar el cònsol major.

3. EQUIPAMENTS PER ALS CIUTADANS DE LA PARRÒQUIA

Un edifici per a la gent gran, uns horts socials o un parc caní són alguns dels equipaments que podrien habilitar-se en la parcel·la del Ribaló, adquirida el 2006 pel comú.

tracking