RETRIBUCIONS COMUNALS

La Massana, Sant Julià, Escaldes i Encamp apugen l'IPC als sous polítics

Les corporacions mantenen les graelles salarials de l’anterior mandat però les actualitzen amb la dada de la inflació

Els cònsols de la majoria de comuns en un acte recent.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El canvi de cicle comunal després de les eleccions del 17 de desembre no ha implicat modificacions de la política retributiva amb relació als càrrecs electes. Els comuns de la Massana, Sant Julià, Escaldes-Engordany i Encamp mantenen la mateixa graella salarial dels cònsols i consellers de la majoria i la minoria, però sí que l’han apujat amb la dada de l’IPC, com s’ha fet amb la resta de sous públics. L’increment del 4,6% corresponent a la dada de la inflació amb què es va tancar l’any 2023 implica que les retribucions dels màxims mandataris comunals de les quatre corporacions se situïn, per la banda baixa, en els 5.207,55 euros bruts que perceben els cònsols lauredians i, per la banda alta, en els 5.816,35 dels cònsols encampadans. A falta que Ordino i Canillo comuniquin la seva decisió, Andorra la Vella és l’única administració parroquial que ha optat per la congelació, però també és la institució amb les retribucions més elevades. Segons la informació facilitada fa un mes, el salari brut dels cònsols és de 6.629 euros. El salari brut implica que no se n’ha restat la cotització a la CASS que assumeix el treballador, un 6,5%.

A la banda baixa se situen els mandataris lauredians, Cerni Cairat i Sofia Cortesao, però molt a prop estan els d’Escaldes, Rosa Gili i Quim Dolsa, amb un salari que després de l’actualització queda en 5.277,5 euros. Un centenar d’euros més són els que perceben els homòlegs de la Massana, Eva Sansa i Roger Fité, amb una retribució mensual de 5.377,2. Cal recordar que en tots els casos es tracta d’un salari a multiplicar per les tretze pagues que reben durant l’exercici.

Quant als salaris dels consellers, les corporacions diferencien entre la retribució dels que fan part de la majoria i els que estan a l’oposició o, en el cas de la Massana i Encamp, entre el sou d’un conseller amb presidència d’una comissió i el que no ocupa aquesta funció. Seguint l’ordre anterior, a Sant Julià el sou brut dels tres consellers de la minoria és de 1.253,66 euros. Els set consellers de la majoria percebran 1.957,35 euros. No n’hi ha cap amb dedicació exclusiva, van precisar des de la corporació. A Escaldes, els consellers de la minoria estan per sobre dels lauredians (1.391,7 després de la pujada), i els de la majoria, per sota (1.793,4). A la Massana, el conseller sense presidència de comissió té un salari de 1.344,31 euros, i el que ostenta aquestes funcions en percep prop de 1.900 (1.893,24). Finalment, a Encamp els consellers que presideixen una comissió tenen un salari de 1.959,19 euros, mentre que la resta en guanya 1.653,07. Torna a ser Andorra la Vella la corporació amb les retribucions més altes per a la minoria (1.816,29 euros) i també, i amb força diferència, per a la majoria (2.884,42 euros). Cap dels consellers té dedicació exclusiva.

LA REBAIXA PER LA COVID

En el mandat anterior les retribucions dels càrrecs electes comunals van patir algunes alteracions puntuals a conseqüència de la pandèmia, ja que les corporacions es van sumar a les mesures de contenció salarial dels càrrecs públics impulsades pel Govern i el Consell General durant l’estiu del 2020. Canillo va optar per rebaixar la retribució en un 15% en el cas dels cònsols i en un 10% pel que fa als consellers. Ordino va aplicar una disminució generalitzada del 15%. A Sant Julià es va optar per aplicar la rebaixa del 10% en el global de la massa salarial i després dividir-la a parts iguals, amb la qual cosa es va abaixar el salari en la mateixa quantia a tots els càrrecs polítics. En tot cas, van ser modificacions a la baixa amb un termini de finalització. La política majoritària va ser destinar els diners a iniciatives dirigides a pal·liar la crisi derivada del coronavirus.

tracking