Reportatge

Un comú de trinxeres

El que havia de ser un consell de tràmit va transformar-se, en el torn de precs i preguntes, en un intercanvi de punyalades dialèctiques entre Sergi González i Miquel Canturri.

El cònsol major, Sergi González, ahir durant el consell de comú.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Segons l’ordre del dia, el consell de comú d’Andorra la Vella d’ahir a la tarda havia de ser de tràmit. I ho va ser fins gairebé al final. Tots els punts van aprovar-se sense entrebancs, tal com estava previst. Quan el cònsol major, Sergi González, va prendre la paraula per llegir l’últim punt, dedicat a precs i preguntes, el to de la sessió va fer un gir de 180 graus. Tothom va intuir un rerefons de disgust en les seves paraules.

González va anunciar que no llegiria la pregunta que els havia fet arribar per escrit el grup de la minoria. No ho faria, va afirmar, per la “manca de respecte institucional” que traspua la carta, plena d’expressions “fora de lloc”. Aleshores va demanar al manador del comú que recollís el document i l’entregués a la minoria perquè el llegís en veu alta. Abans de fer-ho, el conseller de la minoria Miquel Canturri va assegurar que, des que va entrar al comú el 2015 fins ara, mai no havia viscut una situació com aquesta.

El contingut de la carta de la minoria se centra a assenyalar algunes contradiccions entre el que defensa ara Enclar i els posicionaments del cònsol major en el mandat comunal anterior, quan era a l’oposició amb el grup del PS+Independents. Llavors, diu el text, González era contrari a les fonts de llum i colors de la Rotonda, i ara afirma que cal potenciar-les. Quan l’excònsol major Conxita Marsol va replantejar la política de preus als aparcaments, afegeix, els socialdemòcrates van organitzar-hi una campanya de signatures en contra, i ara Enclar manté les tarifes. “Aquest canvi d’opinió d’un dia per l’altre per part del cònsol em va sobtar”, va afirmar Canturri durant la discussió amb el cònsol major. “Voldria saber si un cop més ha enganyat de forma populista i demagògica els ciutadans d’Andorra la Vella”, pregunta la carta a la majoria.

González va afirmar que se sentia “decebut” pel to de la missiva. Un to que contrasta amb “el que la minoria va prometre a l’inici del mandat”: que faria una oposició “constructiva i respectuosa”. En la roda de premsa posterior al consell, el cònsol major, a més, va assegurar que “fa mal” que et diguin “que enganyes els electors”. González va acabar la seva intervenció, just abans de donar per tancat el consell, llegint la definició de populisme del diccionari de l’Institut d’Estudis Catalans: “Corrent ideològic, polític, etc., que vol defensar els interessos i les aspiracions del poble”. I fa reblar, adreçant-se a Canturri, al grup de la majoria i a la vintena de persones que hi havia a la sala del consell: “Doncs miri. Enclar vol defensar els interessos i les aspiracions de tots i cadascun dels ciutadans d’Andorra la Vella, Santa Coloma i la Margineda! Per tant, tanquem aquí aquest consell de comú”.

Com serà la relació entre la majoria i la minoria en el mandat que tot just comença? Si el consell d’ahir és el preludi del que vindrà, podríem parlar d’un comú de trinxeres, en què els grups polítics utilitzaran una retòrica més ofensiva per atacar l’adversari?

Tot i que González va respondre les crítiques de Canturri, en algun moment també va estendre la mà a la minoria per treballar plegats en els propers quatre anys pel benestar dels ciutadans de la parròquia.

INCREMENT DEL 3,5%, PER SOTA DE L'IPC, DE TRIBUTS I PREUS PÚBLICS

El consell va donar llum verda a les ordinacions tributàries comunals i les de preus públics per a aquest any. Va aprovar-se un increment de la majoria de preus públics del 3,5%, per sota de l’IPC d’aquest any, que s’ha fixat en el 4,6%. Pel que fa al consum d’aigua per a usos domèstics, professionals i hotels, s’ha establert una graella d’increments amb l’objectiu de penalitzar més l’usuari que més consumeix: els usuaris que se situïn en el primer tram de consum tindran una pujada de la tarifa del 2,5% aquest any; els que consumeixin en el segon tram, un increment del 3,5%, mentre que els que estiguin en el tercer tram patiran un augment del 4,5%. D’altra banda, les tarifes de totes les taxes comunals i els preus públics també creixen el 3,5%, a excepció de la zona blava i verda d’aparcament comunal i la targeta PK, que mantenen el preu que tenien fins ara. Una de les novetats en la configuració de les conselleries introduïdes per la majoria és la creació d’una cartera d’Habitatge; se n’encarregarà Marc Torrent. El cònsol major també assumirà Planificació Urbanística i Turisme i Comerç, i el cònsol menor, Cultura, Activitats Esportives i Participació Ciutadana. Durant la sessió també va celebrar-se l’acte de promesa de Gilbert Blasi com a secretari general i Joan Obiols com a interventor comunal.

tracking