La Massana

La Massana penalitza els pisos buits

El comú incrementa l'impost de propietat i bonifica amb un 70% l'habitatge principal

La votació de les propostes, ahir.COMÚ DE LA MASSANA

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El consell de comú de la Massana va aprovar ahir per unanimitat una actualització de l'impost de propietat que passa de 0,68 euros per metre quadrat a 2,80. El canvi del tribut inclouuna bonificació del 70% per als immobles destinats a residència principal i activitats comercials i deixa més alt el tipus per als pisos buits per incentivar la posada al mercat de lloguer d'aquests habitatges.

El ple del consell va donar el vistiplau a l’ordinació tributària i a la de preus públics per a l’any 2024. El comú apuja tant les taxes com els preus en el 4,5% per ajustar-los a la previsió d’increment de l’IPC. En l’increment no s’inclouen els serveis de l’escola de música i de l’esplai, que mantenen els preus del començament de curs.

La taxa que grava la propietat se situa en 2,8 euros per metre quadrat. Si s’aplica a aquest preu la bonificació del 70% per als immobles de residència principal i activitats comercials, el preu és de 0,85 euros per metre quadrat. Per il·lustrar l’abast del canvi, el conseller de Finances, Agustí Garcia, va posar l’exemple d’un pis de 100 metres quadrats, al qual fins ara s’aplicava un impost de 68 euros anuals (0,68 euros per metre quadrat). Si es tracta d’un pis habitat, l’import a pagar serà de 84 euros, 16 més que abans, mentre que si és un pis buit o una segona residència, el pis passarà a tributar 280 euros (218 més que l’any anterior).

“Amb aquest increment del gravamen als pisos buits i segones residències volem donar continuïtat a la política iniciada en el consolat passat d’incorporar al mercat pisos de lloguer assequible”, va afirmar Garcia. El conseller va detallar que de moment aquesta mesura “serà un primer pas per començar a dibuixar el mapa de l’habitatge a la parròquia, ja que amb la diferenciació de l’impost segons si hi ha o no alguna persona censada a l’habitatge esperem poder tenir dades de la situació”.

Per la seva part, la cònsol major, Eva Sansa, va apuntar que quan el comú disposi de les dades dels pisos buits treballarà conjuntament amb la minoria per impulsar projectes per guanyar habitatges a preu assequibles. D’altra banda, Sansa també va informar que la corporació manté el contacte amb l’Institut Nacional de l’Habitatge. La minoria, de fet, van demanar si la bonificació s’aplicaria a tots els propietaris de pisos de lloguer, independentment del preu al qual el lloguin, a la qual cosa Sansa va respondre que sí.

Pel que fa a l’impost de radicació d’activitats comercials, empresarials i professionals, augmenta en el 4,50%, excepte la gestió d’habitatges d’ús turístic, que s’ha establert en 14 euros per metre quadrat, mentre que l’explotació d’habitatges d’ús turístic ha quedat fixada en 6 euros per metre quadrat. Les activitats agrícoles i ramaderes gaudiran d’una bonificació del 100%. La mesura vol ajudar a garantir la continuïtat de les explotacions.

EL COMÚ TINDRÀ ONZE COMISSIONS

El comú tindrà onze comissions. La cònsol major es farà càrrec de les d’Urbanisme, Cadastre, Límits parroquials, Administració i Comunicació. Un dels temes cabdals d’aquest mandat serà la modificació del Poup, va recordar la màxima responsable del comú. Per la seva banda, el cònsol menor, Roger Fité, assumirà la presidència de dues comissions: Circulació i Medi ambient, i Agricultura i Sostenibilitat. La sessió de consell de comú d’ahir va tancar-se amb el nomenament de la nova secretària general de la corporació, Laura Camps Solà, que va jurar el càrrec.

tracking