Andorra la Vella

El comú garanteix el suport als veïns evacuats de l'edifici esquerdat

Deu famílies del bloc d’habitatges estan reallotjades per la corporació en apartaments, en pisos de Jovial i en hotels

Els veïns van haver de deixar l'edifici a final d'agost.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Deu famílies que vivien al número 28 de l’avinguda Santa Coloma segueixen reallotjades en habitatges o hotels facilitats pel comú. Els inquilins del bloc el van haver de deixar a final d’agost, quan la corporació va decretar un segon desallotjament en constatar que els problemes de les esquerdes s’havia agreujat. La corporació va facilitar llavors alternatives d’habitatge i l’actual majoria comunal va assegurar ahir que se seguirà donant “el suport que calgui” als veïns. Ara mateix són deu famílies les que viuen en residències alternatives facilitades pel comú: quatre estan vivint en apartaments, quatre més s’estan en pisos dels blocs de Jovial de propietat pública i dos més s’estan en hotels. De l’edifici en van haver de marxar tres unitats familiars més que han trobat les seves pròpies opcions d’habitatge. Als residents al segon edifici evacuat, l’hotel Bellpí, se’ls va facilitar el reallotjament sols durant un mes, que era el temps pel qual tenien llogada una habitació a l’establiment.

Sobre el conflicte que manté de moment la situació bloquejada a l’espera que es facin les obres que garanteixin que els dos edificis són segurs i poden tornar a ser habitables, la corporació es va limitar a respondre que manté converses amb totes les parts afectades per tractar la qüestió. Un dels propietaris afectats, el del bloc del número 28, està decidit a acudir a la justícia en veure que la negociació que hauria d’evitar els tribunals no avança, tal com recollia el Diari en l’edició d’ahir. Un informe tècnic determina el grau de responsabilitat de cada part afectada i apunta en una petita part als propietaris pel fet que han de garantir el manteniment correcte dels edificis. L’afectat, Josep Palmitjavila, rebutja cap implicació en uns fets que atribueix a la construcció de la promoció immobiliària a l’antic aparcament Giberga, al davant dels edificis evacuats. El citat informe assenyala dos responsables més: els de l’edificació dels nous blocs i també al comú pel trencament d’una canonada que podria haver contribuït a la inestabilitat del terreny. L’estudi havia de ser la base perquè les parts assumissin les despeses que els pertoquessin dels treballs que s’han de dur a terme per reforçar les estructures dels edificis afectats, però per ara no s’ha produït l’entesa. Palmitjavila defensa que té un peritatge de l’immoble de tot just quinze dies abans que apareguessin les primeres esquerdes que certifica que la construcció no té cap problema.

Des de l’inici ha apuntat a la construcció de la promoció immobiliària del davant, que ha seguit el seu curs perquè els tècnics van considerar que l’aixecament de l’estructura contribuïa a l’estabilització del terreny. El propietari relaciona l’aparició de les primeres esquerdes amb la col·locació dels primers ancoratges.

VEÏNS DESALLOTJATS DOS COPS

Les primeres esquerdes als edificis van aparèixer el maig del 2022 i el primer desallotjament no es va decretar fins al febrer del 2023, quan el seguiment tècnic que es feia va determinar que calien treballs de consolidació de l’estructura. Llavors només es va evacuar el número 28. Després que els veïns tornessin als domicilis, es va detectar que el problema persistia i es va haver de decretar una nova evacuació a final d’agost. Aquest cop també va afectar l’hotel Bellpí i és la que encara es manté a l’espera dels treballs que garanteixin que els blocs es poden tornar a ocupar.

tracking