Andorra la Vella

L'amo d'un dels blocs esquerdats està decidit a anar als tribunals

L’amo de l’immoble del número 28 de l’avinguda Santa Coloma nega cap responsabilitat i insisteix en la ‘culpa’ de l’obra del davant

El número 28 de l'avinguda Santa Coloma, la setmana passada.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Al maig farà dos anys que l’aparició de les primeres esquerdes va alertar els veïns de l’edifici del número 28 de l’avinguda Santa Coloma. El propietari del bloc, Josep Palmitjavila, recorda aquella data, el 22 d’aquell mes, perquè apunta que dos dies abans havien començat els treballs per a fer els ancoratges de la promoció immobiliària que s’aixecava a la parcel·la de l’antic aparcament Giberga. La responsable, insisteix, de les fissures a l’edifici de la seva propietat i a l’immoble del costat que han obligat a desallotjar-los en dues ocasions. La darrera, el passat 31 d’agost. Els edificis encara són buits, a l’espera que es facin les obres que garanteixin que són habitables i segurs. Però, malgrat que s’ha intentat assolir un acord entre les parts, la negociació no sembla que fructifiqui i Palmitjavila està decidit a acudir a la justícia. “Nosaltres en som zero responsables, en som les víctimes”, afirma el propietari.

Un informe tècnic encarregat per determinar la causa de les esquerdes apunta a una corresponsabilitat a tres: la construcció de l’edifici a l’antic aparcament Giberga, el trencament d’una canonada de la xarxa comunal que podria haver contribuït a la inestabilitat del terreny i els propietaris dels edificis afectats, que havien de garantir un manteniment acurat en blocs, que ja tenen un grapat d’anys. Palmitjavila indica que el citat informe els traslladaria una responsabilitat –fixada en percentatges– d’un 5%, petita, però amb la qual es mostra en desacord. I és que malgrat que assegura que ha tingut voluntat de cooperar per desencallar la situació, es queixa que altres actors implicats no hi tenen la mateixa actitud. I defensa que el seu edifici estava en bon estat i que ho certifica un peritatge que es va fer tot just 15 dies abans de l’aparició de les primeres fissures, perquè el necessitaven per constituir una societat familiar. “És una valoració d’un arquitecte que diu que no hi ha cap problema”, insisteix. Així que ara argumenta que no hi veu cap més solució que “anar de cara a la justícia”.

ELS ANTECEDENTS

Les primeres esquerdes van alertar els ocupants dels edificis el 22 de maig del 2022, però no va ser fins al febrer del 2023 que el comú va decretar el primer desallotjament, de les famílies ocupants del número 28, després que el seguiment que es feia del problema determinés que calia fer obres de consolidació de l’estructura. Els veïns van tornar a casa, però el 31 d’agost el comú decretava el segon desallotjament –que també afectava el número 30, l’hotel Bellpí– en comprovar que s’havien intensificat els moviments i eixamplat les esquerdes. És la situació que encara perdura, amb famílies reallotjades per la corporació a l’espera de tornar als domicilis.

ELS ANTECEDENTS

1. Aparició de les primers esquerdes

El 22 de maig del 2022 apareixien les primeres esquerdes. El propietari diu que dies abans havien començat les obres pels ancoratges de l’edifici del davant.

2. El comú desallotja els edificis

Els veïns van haver d’abandonar el número 28 en dues ocasions l’any passat. En la darrera, també es va evacuar el número 30, desallotjament que persisteix.

3. Una negociació que per ara no fructifica

L’acord que hauria d’evitar la via judicial no fructifica. Un informe apunta a la responsabilitat de l’edifici del davant, però també a la de comú i propietat.

tracking