Escaldes-Engordany

Suspensió cautelar de noves llicències urbanístiques

La mesura cautelar, aprovada per unanimitat al consell del comú, entra en vigor avui per evitar “l’efecte moratòria”

Escaldes-Engordany amb Caldea i les torres al fons.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El segon comú d’Escaldes-Engordany del nou mandat va aprovar ahir per unanimitat la suspensió cautelar de l’atorgament de llicències urbanístiques a falta dels estudis de càrrega màxima. De fet, tal com va avançar la cònsol major, Rosa Gili, en la roda de premsa posterior a la sessió del comú al migdia, la proposta “sortirà d’aquí a unes hores al BOPA perquè volem així evitar l’efecte moratòria”. A primera hora de la tarda ja es va publicar el decret per aturar els permisos per construir, una mesura “essencial” i “coherent” que té per objectiu que sigui d’un any de durada.

Tanmateix, la cònsol major va explicar que els estudis de càrrega tenen una competència dual, tant de la parròquia com del Govern, a qui Gili va informar que “encara ens l’han de passar”. La número u de Consens va recordar a l’executiu que és una “feina conjunta” i que els falten algunes informacions cabdals, com per exemple les referents a les parapúbliques.

Gili va manifestar que aquesta proposta tira endavant a causa de l’urbanisme “desenfrenat” dels últims anys i va expressar la necessitat de parar per fer un “bon urbanisme de país” que agradi, amb tots els serveis, perquè “hem de parar-ho ara si amb alguns serveis no arribem al creixement que tenim”, en referència a l’augment de residents. Per això, va expressar que el creixement ha d’anar d’acord amb els recursos de la parròquia, com ara l’aigua i la seva depuració. “No ens podem quedar indiferents quan fa poc vam veure una altra parròquia patint per l’aigua”, va apuntar. Altres aspectes que la cònsol va ressaltar van ser l’energia o la mobilitat, ja que “som la parròquia central que recollim la [mobilitat] de totes les altres”.

Durant la seva intervenció al consell, la cònsol major va manifestar que “el decret té per objectiu donar compliment a un aspecte que dúiem al programa electoral” i que “fa dies” que hi estan treballant. En els mateixos termes es va referir la portaveu de la minoria, Anna Garcia, que va recordar que Demòcrates + Independents també la duien per les passades eleccions comunals del 17 de desembre, i va fer servir el mateix terme, “coherència”, com el motiu de la suspensió. “No és coherent fer llicències mentre s’esperen els estudis”, va dir Garcia, mentre que Gili va apuntar que no fer això era un “sense sentit”.

La cònsol va donar a entendre que els estudis de càrrega poden repercutir en la revisió del pla d’urbanisme, que van fixar que es faria en aquest mateix 2024. Tot i això, va voler matisar que la suspensió no la donen “forçosament” per un any, però com que simultàniament es treballarà en el pla d’urbanisme, és “molt probable” que s’ajuntin ambdós aspectes.

Gili va estendre la mà a l’oposició, a qui va convidar a treballar conjuntament “de manera seriosa”, amb la idea que es tracta de suspendre-ho “tot” durant un any, però amb la voluntat “d’anar ràpidament i fer un estudi seriós”. Qui va ser la cap de llista de DA a les comunals va remarcar la “importància per a la ciutadania” de no estendre’s més enllà d’aquest temps, i va situar, com la seva adversària política, en els tres o quatre primers mesos de l’any el termini perquè els estudis de càrrega estiguin enllestits.

DECRET AL BOPA

El decret, publicat ahir al BOPA com a modificació de les normes urbanístiques del POUP d’Escaldes-Engordany, proporciona un termini de dos mesos, és a dir, 60 dies hàbils d’exposició pública, perquè qualsevol empresa o particular pugui presentar al·legacions. Gili va matisar que la nova normativa “només afecta els projectes que es vulguin entrar a partir d’ara, perquè aquells ja entrats i que compleixen amb la normativa vigent cal donar-los compliment”.

DOLSA, REPRESENTANT DEL COMÚ A CAPESA

El cònsol menor, Quim Dolsa, va ser escollit per unanimitat, juntament amb Marc Pérez, com a representant del comú a la companyia d’aigües Capesa. Per altra banda, Rosa Gili, Laura López i Marc González ho seran de la Semtee, mentre que Ramon Tena ho serà de la junta de l’escola andorrana, i Maria Carriço, de l’escola francesa. En el consell també es va comunicar la creació de comissions permanents, entre les quals destaquen la unió d’Urbanisme amb Accessibilitat i la de Cadastre amb Habitatge.

tracking