Ordino ha aprovat 131 llicències per a habitatges nous

Si se sumen les autoritzacions d’edificació i els plans parcials, a curt termini podrien incorporar-se al mercat 886 immobles

Vista d'Ordino.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú ha autoritzat llicències per a la construcció de 131 habitatges nous entre el 2019 i el 2023. Segons la memòria de la revisió del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP), en els últims quatre anys la corporació ha aprovat un total de 33.649,57 metres quadrats de sostre en llicències.

D’aquests, dues terceres parts (21.035,62 metres quadrats, 85 en nombre d’habitatges nous) corresponen a parcel·les situades al poble d’Ordino, mentre que 5.539,84 metres s’ubiquen a la Cortinada (24 habitatges nous), 4.147,26, al Serrat (13 habitatges), i, 2.926,85, a Sornàs (nou habitatges). “En els darrers anys”, observa el document, “la parròquia d’Ordino ha sofert un desenvolupament urbanístic majúcul” i el comú ha aprovat llicències “per a la construcció i desenvolupament de gran quantitat de sòl i sostre”.

La revisió del POUP, des de dijous de la setmana passada en període d’exposició pública, també recull els plans parcials residencials amb projecte d’urbanització aprovats durant aquest mandat. En són quatre, que en total preveuen la construcció de 192.335,70 metres quadrats de sostre i que hauran d’incorporar 755 habitatges nous al parc immobiliari de la parròquia. D’aquests, recullen els documents de la revisió del POUP, ja s’ha sol·licitat llicència per al 52% del sostre. Concretament, per a la construcció de 99.242 metres quadrats. Tots els plans parcials residencials aprovats des del 2019 estan localitzats al poble d’Ordino.

Si se sumen les llicències i els plans parcials autoritzats, es pot preveure, conclou la memòria de la revisió del POUP, “que de forma immediata o a molt curt termini s’incorporin al mercat un total de 886 nous habitatges”. Aquests números, segons el document, “revelen una disponibilitat actual d’habitatges per a 2.064 habitants, que sumada a la població de 5.426 habitants actual, resulta en una xifra de 7.490 habitants”. La suma de la capacitat d’habitatge actual i la que resulta de les llicències i plans parcials aprovats definitivament excedeix, per tant, les necessitats d’habitatge de la dècada vinent, ja que la revisió del POUP preveu que la població serà de 6.496 persones el 2033.

L’estimació de creixement demogràfic, d’altra banda, preveu un ritme d’increment de la població alt, amb una taxa de creixement interanual de l’1,62%. “La població d’Ordino pot oscil·lar en una forquilla compresa entre els 5.744 i 6.271 habitants en els propers vuit anys”, assenyala el document.

La revisió del POUP és un dels projectes més destacats del mandat comunal que està a punt d’acabar. Actualment, el text està en procés d’exposició pública. Durant els pròxims dos mesos els propietaris de terrenys hi podran fer les al·legacions que considerin convenients. L’aprovació de les noves normes urbanístiques ha despertat inquietud entre alguns tenidors, ja que restringeixen la construcció, sobretot fora del nucli del poble d’Ordino.

tracking