El comú avala el parc eòlic projectat per FEDA al pic de Maià

L’elèctrica necessita la conformitat dels comuns afectats, Canillo i Encamp, per poder tirar endavant el projecte

Zona del pic de Maià.Comú de Canillo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de Canillo va aprovar ahir al migdia, en sessió extraordinària de consell, l’informe vinculant i favorable a la construcció del parc eòlic projectat per FEDA al pic de Maià. L’informe és una fita molt important perquè la conformitat dels comuns afectats, el de Canillo i el d’Encamp, és imprescindible per posar en marxa el projecte. El parc eòlic de FEDA disposaria de 10 molins elèctrics que permetrien assolir una producció equivalent a la meitat, aproximadament, de la central hidroelèctrica de FEDA i, per tant, esdevindria la segona infraestructura amb més capacitat de producció d’energia elèctrica del país.

Les obres de construcció de la central començaran un cop l’elèctrica hagi rebut els informes favorables dels dos comuns. El parc eòlic del pic de Maià permetria a Andorra acostar-se als objectius de la Llei d’impuls de la transició energètica i del canvi climàtic, que preveu que el 2030 el país produeixi un terç de l’energia que consumeix. Per la seva part, els cònsols de Canillo, Francesc Camp i Marc Casal, van expressar ahir el seu compromís amb la transició energètica i el convenciment que una infraestructura com aquesta és necessària per continuar avançant en els reptes de la sostenibilitat.

En la sessió de consell també van aprovar-se els comptes del tercer trimestre d’aquest any. L’administració canillenca tanca amb un superàvit de poc més de 7,6 milions d’euros, amb uns ingressos que pugen a 16 milions i unes despeses que se situen en 8,4 milions. A data 30 de setembre, la tresoreria neta del comú se situava en gairebé 16 milions d’euros, sense incloure-hi cap pòlissa. D’aquest import, poc més d’1,6 milions d’euros corresponen al fons de reserva comunal.

Pel que fa a l’endeutament, la previsió del comú per al final d’any és que se situarà en 5,7 milions d’euros, xifra que suposa el 30% de la mitjana d’ingressos de la corporació en els últims tres anys. L’endeutament, per tant, és substancialment inferior al límit del 200% que estableix la Llei d’estabilitat pressupostària i fiscal.

D’altra banda, en la sessió també van adjudicar-se vuit projectes per un valor total de 2,8 milions d’euros. Es tracta de les obres per a la construcció d’un tram de la xarxa d’aigua a la carretera, d’un tram de la xarxa de serveis a la mateixa carretera i d’una part de la separativa a Meritxell, així com de la remodelació i embelliment dels entorns de Casa Federica, del nucli antic del poble de Soldeu i de la plaça de Ransol, la treta de neu a tota la parròquia per a les properes dues temporades d’hivern i l’adquisició i implementació d’una eina per a l’administració electrònica. Els departaments encarregats de portar a terme aquests projectes són el d’Obres i Serveis, el de Finances, el d’Administració i Noves Tecnologies i el de Dinamització Turística i Cultural.

EL BESTIAR MENUT, SUBVENCIONAT

En la sessió va aprovar-se que el comú subvencioni cada any el bestiar menut de la parròquia, caprí i oví, per un import de 21 euros per cap. Actualment, hi ha 585 caps de bestiar menut a Canillo, repartits en deu explotacions. La mesura vol ajudar a incrementar el nombre de cabres i ovelles a la parròquia, ja que la cabana ramadera actual és molt inferior a la que hi havia hagut històricament i no té la dimensió que es considera adequada per a la conservació del medi natural. El comú espera que la mesura també ajudi els ramaders locals de la parròquia a donar més valor als seus productes.

tracking