La nova revisió del POUP d'Ordino serà restrictiva


La cònsol menor alerta que “caldrà veure” com la candidatura d’ACO-DA-SDP, en què hi ha “molts propietaris”, encaixa les noves normes urbanístiques

La cònsol menor d'Ordino, Eva Choy, ahir als estudis de Diari TV.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La cònsol menor d’Ordino, Eva Choy, va assegurar ahir al programa Parlem-ne, de Diari TV, que la propera revisió excepcional del pla d’ordenació i urbanisme de la parròquia (POUP) serà “restrictiva”. La mandatària va apuntar, a més, que “caldrà veure” com la candidatura conjunta d’Acció Comunal d’Ordino (ACO), Demòcrates per Andorra (DA) i Socialdemocràcia i Progrés (SDP) per a les eleccions comunals del 17 de desembre “encaixa” els canvis en la normativa d’urbansime, ja que és una llista “amb molts propietaris”. La proposta de revisió del POUP es presentarà dilluns de la setmana vinent, 20 de novembre, en reunió de poble.

Tot i que no en va voler revelar els detalls, Choy va afirmar que el nou POUP vol “preservar i conservar el poble com el tenim”. Per assolir aquest objectiu, el text limita la construcció als nuclis urbanitzats tenint en compte els resultats dels estudis de capacitat de càrrega màxima. “Fins ara el POUP d’Ordino, basat en el cadastre, donava un marge molt gran als propietaris per construir. Amb el temps s’ha vist que era insostenible”, va recalcar. Calia actuar ara per “protegir la qualitat de vida” dels ordinencs mantenint “l’entorn natural” de la parròquia.

Durant la conversa Choy també va parlar de la seva carrera política. Fa unes setmanes el Diari ja va avançar que la mandatària havia abandonat la militància a Liberals per desacords amb la direcció i que no es presentaria a les eleccions. Choy va revelar ahir que les desavinences amb l’executiva del partit van començar el maig del 2022, quan Josep Maria Cabanes va proclamar-se guanyador de les primàries liberals. “No comparteixo com es va fer aquest procés. Tampoc estic d’acord amb alguns canvis de posicionament polític que va fer aleshores la direcció”, va explicar Choy. Aquests i altres factors, com ara la sortida de Marc Galabert, president de la Caixa Andorrana de Seguretat Social (CASS), del partit fa unes setmanes, la van acabar de convèncer de deixar la militància liberal.

Pel que fa a l’escenari electoral a Ordino, en què la coalició d’ACO, DA i SDP s’haurà d’enfrontar a Units per Ordino, la llista d’Enric Dolsa, el PS i Andorra Endavant, Choy va assegurar que totes les opcions estan obertes. “Seran uns comicis molt renyits”, va vaticinar. “La candidatura del senyor Dolsa agrupa diferents sensibilitats polítiques”, va destacar, i això podria ajudar l’excònsol a atraure un major nombre de votants i disputar el comú a ACO-DA-SDP i independents.

Choy va fer un balanç positiu del mandat. En quatre anys, va recalcar, el comú ha reduït l’endeutament a la meitat sense deixar d’invertir en la parròquia. Encara que al gener, un cop hagi fet el relleu del càrrec al proper cònsol menor, es reincorporarà a l’escola andorrana (hi ha treballat durant molts anys com a professora de matemàtiques), Choy no descarta reprendre la política en el futur. “M’agradaria tornar-hi d’aquí a uns anys. Quan tens vocació de servei públic no ho pots evitar”, va afirmar.

ELS CONTRARIS AL CENTRE SOCIOSANITARI NO HAN PRESENTAT "CAP ARGUMENT SÒLID"

Choy va assegurar que els consellers comunals que van oposar-se al projecte de construcció del centre sociosanitari, tant de la majoria com de la minoria, no van presentar “cap argument sòlid”. Una de les crítiques, va recordar la cònsol menor, és que el cànon que pagaria la concessionària al comú és massa baix. Però l’estudi econòmic encarregat per la corporació, va recalcar Choy, indica que la xifra proposada és l’adequada. Una altra de les crítiques és la ubicació. La mandatària va assenyalar, en aquest sentit, que el terreny, situat a la zona de les escoles, és un dels pocs que té el comú en propietat al centre del poble i va defensar que cal destinar-lo a aquest ús, necessari per cobrir la demanda creixent d’aquest tipus de serveis. Pel que fa al projecte de centre de recerca en immunologia impulsat per Grifols als terrenys de Casa Rossell, Choy va admetre que el projecte de construcció “s’ha endarrerit més del compte, però no sé per què”. La cònsol menor va vaticinar que en la campanya electoral de les comunals “es tornarà a parlar del projecte de Grifols”.

tracking