Els dipòsits del comú generaran 565.000 euros

Els fons a curt termini subscrits per la corporació ja han reportat 212.000 euros d’ingressos extraordinaris

Façana del comú d'Escaldes-Engordany.ARXIU

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els dipòsits bancaris contractats pel comú d’Escaldes-Engordany aquest any generaran 565.000 euros d’ingressos extraordinaris per a la corporació. Segons van explicar al Diari fonts de l’equip de la cònsol major, Rosa Gili, al gener el comú va subscriure diversos dipòsits a curt termini amb l’objectiu d’optimitzar el rendiment financer de la tresoreria comunal. Al final d’octubre, els fons ja havien generat 212.000 euros en interessos, i la previsió de la corporació és que al final del 2023 la xifra hagi pujat a 260.000. A aquest import caldrà sumar 305.000 euros, que és el que el comú estima que ingressarà entre el gener i el febrer de l’any que ve. En total, doncs, els fons hauran generat més de mig milió d’euros per al comú.

És la primera vegada que una corporació comunal contracta dipòsits a curt termini amb l’objectiu de generar ingressos extraordinaris gràcies als interessos. La majoria, amb el suport del grup de la minoria, va prendre aquesta decisió al final de l’any passat arran de dos factors: la bona situació econòmica del comú, que permetia destinar una part dels ingressos a inversions financeres, d’una banda, i el context global de pujada dels tipus d’interès, que permet obtenir més rendibilitat dels estalvis. L’operativa va autoritzar-se mitjançant l’aprovació, en el consell de comú del 28 de desembre del 2022, d’un decret de delegació de competències a la junta de govern per contractar els dipòsits amb les institucions financeres del país.

El comú no hauria pogut invertir aquests diners si, en els últims quatre anys de mandat, hagués fet una gestió acurada de les finances. Des del 2019 la corporació ha aconseguit rebaixar l’endeutament en 10 milions d’euros. Així, actualment l’endeutament se situa en 4,1 milions d’euros, una xifra que queda molt lluny dels 14 milions d’euros d’endeutament que hi havia quan es va fer el canvi d’equip comunal. També ha rebaixat la ràtio d’endeutament, que ha passat del 53,20% en relació amb la mitjana d’ingressos dels últims tres anys, el 2019, al 13,39%, el 2023. El màxim permès per la llei és del 200%. Això fa que el comú d’Escaldes-Engordany sigui la corporació amb la ràtio més baixa de tot el Principat.

Cal destacar, també, que de les setze liquidacions trimestrals que s’han de fer durant el mandat, les primeres catorze han estat sempre tancades amb un superàvit. Aquestes són dades que evidencien el bon estat de salut de les arques comunals, fruit d’una gestió òptima i acurada de les finances, segons van destacar fonts de la corporació.

Tot plegat s’ha aconseguit, remarca el comú, sense deixar de fer inversions per a la parròquia i per a la gent que hi viu. En concret, durant el mandat s’ha assolit la xifra total d’inversió de més de 42 milions d’euros. El mandat anterior (2016-2019) les inversions van ser de 23,6 milions i, el precedent (2012-2015), de 9,1 milions. A tall d’exemple, es poden destacar els 2,7 milions d’euros per a la nova llar de jubilats, els també 2,7 milions per tirar endavant la part que correspon al comú dels pisos a preu assequible (l’altra part la paga el Govern) o els 4,5 milions per revitalitzar la part alta de la parròquia amb la instal·lació artisticourbanística Caldes.

Els dipòsits del comú generaran 565.000 euros

Els dipòsits del comú generaran 565.000 euros

tracking