El comú recordarà el pi de l'església amb una escultura

La peça artística, encarregada a Jordi Ricart, es farà amb la soca de l’arbre centenari

El pi de l'església.V. G.

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de la Massana transformarà la soca del pi vermell de la plaça de l’Església en una escultura. L’obra, que serà a càrrec d’artista especialitzat en talla de fusta Jordi Ricart, servirà per recordar un arbre que va ser “magnífic i emblemàtic”, tal com va qualificar-lo ahir el conseller de Medi Ambient, Agricultura i Sostenibilitat, Sergi Gueimonde, durant la sessió de consell de comú celebrada a primera hora del matí.

El pi va morir recentment a 250 anys d’edat. El 2020 el comú va podar-lo, ja que tenia moltes branques mortes, i va fer tasques de regeneració del sòl on s’assentava, afectat per problemes en el sistema micològic. Tot i això, l’arbre no va reviscolar. “Per a la gent de la Massana era molt significatiu i per això ara volem fer-ne una escultura amb el tronc, ja que d’aquesta manera el pi continuarà sent present a la vida dels massananecs”, va afirmar Gueimonde.

D’altra banda, el ple del consell ha donat llum verda a la signatura del darrer conveni per poder construir el tram del nou vial que pertoca al comú. Per tant, la corporació ja haurà signat els convenis amb la totalitat de propietaris i faltaran els convenis relatius al tram que construirà el Govern. Es preveu que estigui tot tancat abans de final d’any i que els treballs puguin adjudicar-se a començament del 2024.

En la mateixa sessió també va aprovar-se una partida de 180.000 euros per continuar fent el manteniment de la xarxa d’aigua potable, que inclou, entre altres intervencions, la reparació de fuites, el canvi de reixes o qualsevol treball de reposició a la xarxa.

REDUCCIÓ DEL 40% DEL CONSUM EN L'ENLLUMENAT

En el darrer any el comú de la Massana ha intensificat els treballs de millora de l’eficiència energètica de l’enllumenat públic. Després de portar a terme diverses accions en aquest sentit, com ara la renovació dels llums de diverses zones de la parròquia, ara la corporació tirarà endavant una nova campanya de canvi de llums de vapor de sodi per leds. La partida aprovada en la sessió de consell, d’un total de 141.500 euros, inclou altres intervencions, com la reposició dels projectors del túnel d’Arinsal, la renovació dels quadres elèctrics per poder fer diferents esdeveniments i també la compra de nous fanals. Amb la introducció de millores a la xarxa d’enllumenat públic el comú ha assolit un estalvi d’energia de prop del 40% respecte del consum de l’any anterior.

La cònsol major, Olga Molné, va remarcar que els leds que s’instal·laran des d’Erts en amunt (és a dir, a Arinsal, Xixerella i Pal) seran de color ambre, ja que se situen dins de la zona d’influència del projecte Starlight i permetran mantenir el cel fosc a la meitat nord de la parròquia.

tracking