Impuls al registre de contractes de lloguer

El projecte estava aturat des d’abans de les generals perquè els comuns consideraven massa complex el sistema de recollida de dades

Habitatges en construcció.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Els comuns s’han compromès amb el Govern a començar a recollir les dades necessàries per confegir un registre dels contractes de lloguer. El cònsol major de Canillo, Francesc Camp, va recordar ahir a la tarda, en la roda de premsa posterior a la reunió de cònsols celebrada ahir a Caldea, que la proposta inicial de l’executiu incloïa un formulari “amb més de 100 ítems d’informació”. Aquest, de fet, ha estat l’escull que ha impedit que es posés en marxa el registre, ja que els comuns argumentaven que entorpiria el funcionament dels serveis de Tràmits.

Ara els set cònsols han acceptat una solució “de mínims” que permetrà bastir la base de dades. Consistirà a registrar l’adreça, el preu i la superfície arrendada de tots els contractes de lloguer que els nous residents a cada parròquia tramitin al comú corresponent. Camp va apuntar que la recollida de dades podria arrencar abans de les eleccions comunals, previstes per al 17 de desembre vinent, i va recalcar que la voluntat de totes les administracions implicades en el projecte és que el registre inclogui en el futur “una informació més exhaustiva”, com ara el nombre d’estances de cada immoble i la tipologia de família que hi resideix.

El Govern ja disposa d’un sistema informàtic preparat per gestionar el registre. Camp va apuntar, però, que encara s’ha d’acabar d’afinar. “”Hem de bastir un sistema estàndard de recollida d’informació per a tots els comuns”, va puntualitzar. Camp preveu que aquesta eina pugui posar-se a disposició dels set comuns en un període de temps “breu”.

Les dades servirien al Govern per saber en quines zones del país ha augmentat més el lloguer i fer un seguiment de l’evolució dels preus. L’executiu no té actualment una imatge real i fidedigna del mercat de lloguer. L’única informació oficial sobre el sector prové dels informes que publica regularment el departament d’Estadística. L’eina per a la creació d’un registre dels contractes de lloguer va posar-se a disposició de les parròquies a final de la legislatura passada, però els comuns van negar-se a usar-la per la seva complexitat.

D’altra banda, en la reunió de cònsols d’ahir els màxims representants dels comuns van acordar fer una aportació total de 84.000 euros (12.000 euros per parròquia) per a l’organització dels Jocs dels Petits Estats, que el 2025 se celebraran a Andorra. Camp va detallar que Andorra la Vella acollirà la majoria de proves, tot i que la resta de parròquies també n’acolliran. Aquesta aportació caldrà sumar-la a la que els comuns ja van fer el 2019 per als Jocs del 2021, ajornats arran de la pandèmia de coronavirus.

Els cònsols també van acordar la participació dels comuns en la Junta de coordinació sobre llengua i formació i el Consell nacional per la llengua, els dos organismes que s’encarregaran de vetllar per la política lingüística un cop entri en vigor la llei de la llengua oficial, que en aquest moment està en tràmit parlamentari.

tracking