Ordino podrà tenir una població de 16.465 habitants

La normativa urbanística actual no permetria impedir que els habitants del poble es multipliquessin per setze

El cònsol major d'Ordino, Josep Àngel Mortés, en la reunió de poble d'ahir.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

La revisió excepcional del pla d’ordenació i urbanisme parroquial (POUP) en què treballa el comú d’Ordino preveu un topall màxim de població de 16.465 persones, el triple de l’actual. Aquest seria el nombre d’habitants que assoliria la parròquia si es consolidessin el 100% de les previsions del nou POUP.

L’objectiu del comú és que la normativa que haurà de regular el desenvolupament urbanístic de la parròquia en els anys vinents ajudi a mantenir la població per sota d’aquesta xifra. Segons va exposar ahir a la nit l’arquitecta Miriam García, una de les tècniques encarregades del projecte, davant del públic que omplia l’Andorra Congrés Centre d’Ordino, 10.636, el doble del nombre d’habitants que té ara la parròquia, és el límit que el poble hauria de mirar de no superar si vol garantir la suficiència de recursos i el manteniment de la identitat en el futur. Això suposaria que es consolidessin només el 15% de les previsions del POUP. Si de sobte tots els propietaris d’Ordino comencessin a construir les seves parcel·les amb el màxim d’edificabilitat, la normativa encara vigent no podria impedir que la població es multipliqués per 16, va alertar García.

La reunió de poble va servir per explicar els principis que fonamentaran la revisió extraordinària del POUP. Tal com va recordar el cònsol major, Josep Àngel Mortés, en declaracions als mitjans de comunicació abans de l’inici de l’acte, “es tracta de marcar pautes per poder mantenir un creixement sostenible”.

Ahir van presentar-se les primeres dues fases del projecte: la d’anàlisi i la de diagnosi. A més de constatar que la normativa urbanística anterior no permet mantenir l’equilibri entre el creixement urbà i la conservació del patrimoni natural, les tècniques encarregades de la revisió del POUP van assenyalar que el nou model que proposen per a la parròquia haurà de tenir com a fil conductor el manteniment dels ecosistemes de la parròquia, clau per a la qualitat de vida dels ciutadans.

La nova normativa urbanística s’haurà de vincular a les conclusions dels estudis de càrrega, actualment en fase d’elaboració. Mortés va apuntar que els resultats es preveu que estiguin disponibles abans de final d’any.

Cal recordar que l’estiu de l’any passat el comú ja va fer una modificació al POUP per reduir l’edificabilitat màxima permesa arran de l’alarma pel ritme de creixement urbanístic de la parròquia. Aleshores el comú va sol·licitar al Govern de dur a terme una revisió excepcional del POUP, que l’executiu va aprovar perquè va considerar que hi havia causes d’interès públic que la justificaven. El comú presentarà els detalls de la propera revisió del POUP en una altra reunió de poble que tindrà lloc al novembre. Posteriorment, el text se sotmetrà 60 dies a informació pública al comú. Un cop hagi acabat aquest període, se’n podrà fer l’aprovació provisional.

Reunió de poble sobre el POUP, ahir a l'ACCO.

tracking