La primera fase del vial, a concurs abans de final del mandat

El comú tanca tots els convenis de cessió amb els propietaris de parcel·les de la zona, pas previ a la licitació dels treballs

Vista de la zona on es construirà la desviació de la Massana.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El ple del consell de comú de la Massana va aprovarahiral matí els últims quatre convenis de cessió anticipada de vialitat amb els propietaris privats dels terrenys adjacents a la zona on es construirà la desviació. Aquest, tal com va explicar la cònsol major, Olga Molné, és el pas previ i necessari a la licitació dels treballs de construcció del desviament de la Massana i el vial d’enllaç a la Serra de l’Honor.

Molné va detallar que la part de les obres que assumiran conjuntament el Govern i el comú sortirà a concurs, si no hi ha imprevistos, abans del final de mandat, que acaba al desembre, i que s’adjudicarà al començament del proper. L’executiu encara no ha tancat tots els convenis que ha de negociar, però la cònsol va assegurar que les converses estan molt avançades. “Amb aquests quatre terrenys ja tenim totes les cessions completades, hem aconseguit l’acord per poder fer aquesta obra que serà tan beneficiosa per la parròquia, especialment per als pobles d’Anyós, l’Aldosa i Sispony, que ara s’han convertit en un desviament natural, ja que moltes persones hi passen per estalviar-se les cues del centre de la Massana”, va afirmar la cònsol major.

Els treballs tindran un cost de 5.711.749,84 euros per a la corporació massanenca, segons els càlculs del comú. Aquest import es repartirà en tres partides de compromís de despesa plurianual. Al pressupost del 2023 s’han previst 701.421,86 euros per al projecte. Al del 2024 s’han assignat 2.230.329,98euros i, al del 2025, 2.779.998euros.

En la sessió de consell de comútambé va modificar-se un punt del conveni amb els propietaris. Arran de les negociacions amb un privat, el comú va acceptar assumir els costos de demolició dels murs de sosteniment i protecció que caldrà alçar als terrenys de la zona mentre durin les obres de construcció del desviament. Per no causar greuges amb la resta de propietaris, un cop la carretera estigui acabada i aquests vulguin construir edificis en les seves parcel·les la corporació assumirà íntegrament la factura del desmuntatge dels murs.

D’altra banda, el ple va donar llum verda a l’adjudicació del subministrament i muntatge de plaques fotovoltaiques a casa comuna i a l’edifici de les Fontetes per un import de 213.836 euros. Un cop instal·lades les plaques, l’estalvi global en despesa d’enllumenat en els dos edificis es rebaixarà prop del 70%. També s’està treballant en la reducció de l’enllumenat públic, racionalitzant-ne el consum i introduint mesures d’estalvi energètic. En el darrer any ja s’ha aconseguit un estalvi del 30% a la factura de la llum.

Finalment, la cònsol menor, Eva Sansa, va explicar que s’està treballant en el pla de xoc de la xarxa d’aigua. Després de portar a terme els treballs de detecció de fuites, ja se n’han pogut reparar sis, situació que suposa un estalvi d’uns 40.000 litres d’aigua cada dia.

tracking