L'arribada de menys turistes redueix les retencions de trànsit

Dijous hi va haver cues fins a l’entrada del Tarter, però els episodis de grans congestions han estat més l’excepció que la norma aquest any

Trànsit al poble de Canillo.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Dijous hi va haver una de les retencions de trànsit més importants d’aquesta temporada d’estiu a Canillo, amb cues en sentit sud que en les hores de més afluència van allargar-se fins a l’entrada del Tarter. Dies com aquest van ser la norma el juliol i agost del 2022. Aquest any, assegura el cònsol major, Francesc Camp, després d’haver fet un seguiment constant de l’estat de les carreteres a la parròquia, han estat una excepció. “Hi ha hagut retencions puntuals que com a màxim s’han allargat no més enllà de la cascada de les Moles”, afirma el mandatari.

Les raons que expliquen aquest canvi són múltiples. L’estiu passat, apunta Camp, va ser “atípic”, ja que va passar pel país una quantitat insòlita de turistes. En tot l’any, segons les xifres oficials de Govern, van registrar-se poc més de 10 milions de pernoctacions. A més, el nombre de turistes que van venir a l’estiu va ser superior al dels anys anteriors a la pandèmia. El cònsol recorda, en aquest sentit, que fa just un any encara hi havia restriccions sanitàries en el trànsit aeri de molts països. Aquest fet va portar a Andorra un client “que no sol venir a l’estiu, però sí a l’hivern” i que té un alt poder adquisitiu.

Aquest any, aquest perfil de client ha fet més viatges de mitjana i llarga distància. Alhora, el client habitual de la temporada, de proximitat i amb un perfil socioeconòmic més modest, s’ha reduït en nombre. La inflació i l’increment dels tipus d’interès als països del nostre entorn –fet que ja ha encarit hipoteques i préstecs, per exemple– limita el pressupost d’aquestes famílies. “Aquest perfil de client vigila més les despeses. En alguns casos decideix no venir”, destaca el màxim responsable del comú.

Un altre factor que ha contingut l’arribada de més visitants ha estat el temps. Des del començament de l’estiu fins al 10 de juliol, recorda Camp, va fer més aviat fred i van registrar-se episodis de pluja freqüents. Amb la tornada de la calor, també s’ha recuperat el turisme.

Paral·lelament, el comú ha pres tres mesures per fer més fluid el trànsit. La primera ha consistit a traslladar la parada de l’autobús del Pont Tibetà a l’altra banda de la carretera, just al davant de l’àrea de servei que hi ha a l’entrada sud de Canillo. El canvi ha reduït el nombre de persones que travessa la carretera pels passos de vianants, ja que els turistes que venen de l’oficina de turisme o de l’aparcament del Prat del Riu no han de canviar de vorera. Camp també va informar que s’ha eliminat el pas de vianants de l’encreuament entre la carretera i el carrer Gran i que s’ha ampliat a un carril més la carretera en sentit sud entre el Carrefour i l’Hotel Ski Plaza, perquè els cotxes que aparquen a la zona blava no interrompin la circulació de baixada.

EL PAS SUBTERRANI NO ES CONSTRUIRÀ

El comú ha descartat del tot el projecte de construcció d’un pas subterrani per a vianants per travessar la carretera a l’altura de l’oficina de turisme, a la plaça de Montaup. L’obra, explica el cònsol, té un cost “inassumible”, ja que, per garantir la seguretat dels vianants, caldria fer treballs d’enginyeria complexos per rebaixar la llera del riu Montaup. També s’ha decidit que no es farà un pas elevat a la mateixa zona. Les raons, en aquest cas, són que l’estructura degradaria la imatge del centre del poble i que no hi ha prou espai per encabir-la bé a la plaça. Les propostes tenien l’objectiu de fer més fluid el trànsit.

tracking