Reforç de la seguretat als dipòsits i punts de captació d'aigua

La corporació instal·larà abans de final de mes càmeres de videovigilància i alarmes d’intrusió a totes les instal·lacions

Vista del poble de Canillo.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de Canillo reforçarà la seguretat als dipòsits i als punts de captació d’aigua potable comunals. La corporació vol augmentar el nivell de protecció de les instal·lacions, imprescindibles per al subministrament d’aigua potable als ciutadans de la parròquia, amb alarmes d’intrusió i càmeres de videovigilància a cada punt estratègic de la xarxa. Aquests nous sistemes de seguretat estaran plenament operatius al final d’aquest mes, segons va confirmar en declaracions al Diari el cònsol menor de Canillo, Marc Casal.

El contracte pel subministrament i instal·lació de les càmeres de videovigilància va adjudicar-se la setmana passada en sessió de junta de govern. Casal va informar, a més, que el comú ja ha demanat pressupostos a diverses empreses de seguretat sobre el cost de muntar un sistema d’alarmes d’intrusió amb connexió directa a la central receptora d’alarmes a tots els dipòsits comunals. El cònsol menor preveu que aquest contracte pugui adjudicar-se en les properes setmanes. Com que molt probablement “no pujarà gaires diners”, Casal espera que l’adjudicació pugui ser “ràpida”.

Els nodes principals de la xarxa d’aigua potable de Canillo –els dipòsits– ja fa anys que estan equipats amb un sistema de seguretat. Fins ara no han estat desprotegits. Als dipòsits, detalla Casal, s’hi van instal·lar uns panys intel·ligents amb control d’accés. Aquests aparells envien un missatge d’alerta amb informació precisa al telèfon mòbil dels responsables comunals de la gestió de la xarxa d’aigua cada vegada que s’obre la porta d’un dipòsit.

El giny permet al comú fer un control exhaustiu de qui accedeix a les instal·lacions i, per consegüent, detectar si hi ha entrat algú que no hi estigui degudament autoritzat per la corporació. En definitiva, conclou Casal, “ja disposem d’un sistema de seguretat [als dipòsits comunals d’aigua potable], però no hi tenim ni càmeres ni alarmes. Es tracta de reforçar la vigilància”.

Carta del ministeri

Fa uns 15 dies el ministeri de Salut va enviar una carta a les empreses i serveis comunals encarregats del subministrament d’aigua potable a les set parròquies amb recomanacions perquè incrementessin els nivells de seguretat a les seves instal·lacions. El Govern vol avaluar l’estat d’aquestes infraestructures estratègiques amb l’objectiu d’establir un conjunt de mesures que cal adoptar al més aviat possible per garantir-ne un nivell de protecció òptim. La finalitat d’aquestes mesures seria, al cap i a la fi, evitar incidents vandàlics en aquestes instal·lacions, que sovint estan allunyades dels centres urbans de les parròquies.

CAPESA VA AMPLIAR EL CONTROL ARRAN DE L'EPISODI VANDÀLIC A CAN DIUMENGE

Capesa, l’empresa encarregada del subministrament d’aigua potable a Escaldes-Engordany, ja va reforçar fa unes setmanes la seguretat a totes les seves instal·lacions. Ho va fer després que el dipòsit de Can Diumenge patís un atac vandàlic. La bretolada, perpetrada per uns desconeguts que van entrar a l’interior de la instal·lació trencant-ne fins a tres portes, no va tenir cap afectació en la qualitat de l’aigua i, per consegüent, tampoc en la salut dels ciutadans de la parròquia. Per descartar qualsevol risc, però, la societat va encarregar, tan bon punt va constatar els fets, les analítiques pertinents per detectar qualsevol alteració en l’aigua. Capesa, a més, va presentar una denúncia de l’incident al cos d’ordre i va informar-ne el ministeri de Salut. L’ampliació de les mesures de seguretat consisteixen en la intensificació de les rondes de l’empresa de seguretat contractada als dipòsits i al punt de captació del Madriu i la instal·lació de videovigilància a tots els punts de la xarxa, incloent-hi Roca Corba, Engolasters, Can Noguer i Can Diumenge.

tracking