Les obres de la plaça de Rocacorba tenen un sobrecost del 20%

Cairat lamenta que el cònsol major no hagi informat de la desviació i que el dia de la inauguració digués que no n’hi ha hagut

Inauguració de la plaça Rocacorba, el maig d'aquest any.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Les obres de construcció de la plaça Rocacorba han tingut un sobrecost de poc menys del 20% respecte de la xifra per què va adjudicar-se el projecte. El cost inicial del projecte –sense comptar-hi les obres de protecció enfront del risc d’inundabilitat a la zona, que van costar uns 400.000 euros i que va finançar el Govern– era d’uns 800.000 euros, als quals caldrà afegir el 20% de desviació.

La plaça, declarada projecte d’interès nacional per l’executiu, va inaugurar-se el passat 12 de maig, fa just un mes. Aquell dia el cònsol major de Sant Julià de Lòria, Josep Majoral, va afirmar que, tot i l’endarreriment dels treballs arran de la crisi en el subministrament de materials per a la construcció provocada per la invasió russa d’Ucraïna, el retard no havia suposat cap sobrecost. La previsió inicial del comú era que les obres acabessin a l’agost de l’any passat, sis mesos després que comencessin, però no ho van fer fins a la primavera d’aquest any.

El conseller del grup de la minoria Cerni Cairat lamenta que el comú no hagi informat abans els ciutadans d’aquesta desviació. Que el cost final de les obres sigui superior al previst al principi no necessàriament ha de ser un problema perquè poden donar-se circumstàncies imprevistes que ho justifiquin, assegura el mandatari. Al cap i a la fi, la Llei de contractació pública només obliga les administracions a tornar a adjudicar una obra si la desviació supera el 20% del pressupost inicial. “Podem entendre que hi hagi un sobrecost. En l’últim any i mig hi ha hagut un context d’inflació i de problemes en el subministrament de materials de construcció”, assenyala Cairat.

Tot i això, el representant de Desperta Laurèdia també recalca que el sobrecost s’hauria d’haver comunicat abans als membres de la corporació i al conjunt dels ciutadans de la parròquia. “Hauríem agraït que per honor a la veritat el dia de la inauguració el cònsol hagués explicat que hi ha aquesta desviació”, afirma Cairat. Una desviació, recorda, que no sobrepassa el límit permès per la llei.

La plaça Rocacorba està situada en el punt en què conflueixen l’avinguda verge de Canòlich, l’avinguda Rocafort i el riu Valira, just abans de la rotonda de les Arades. L’equipament té una superfície de 700 metres quadrats. Alçat sobre uns pilars, s’hi pot accedir per unes escaldes, un ascensor o una rampa. Les obres de la plaça van incloure la construcció d’un mur de canalització del riu. Aquests treballs han permès treure la consideració de zona inundable a uns 8.000 metres quadrats.

CLAUS

1. Un sobrecost de les obres de prop del 20%

Les obres de construcció de la plaça Rocacorba han tingut una desviació respecte del pressupost inicial d’aproximadament el 20%.

2. Encariment dels materials de construcció

Els treballs van enllestir-se amb uns mesos de retard arran de la crisi de subministrament de materials per a la construcció i de l’augment de preus.

3. Cairat demana més transparència

El conseller del grup de la minoria lamenta que no s’hagi explicat abans als membres de la corporació i als ciutadans que hi ha hagut un sobrecost.

tracking