L'ADN permet al comú sancionar sis propietaris de gossos

La corporació ha recollit una vintena de mostres de femta al centre del poble i als camins de la parròquia

Dos agents de circulació recollint els excrements d'un gos.COMÚ D'ORDINO

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

Sis propietaris de gossos d’Ordino han estat multats en tres mesos per no netejar de la via pública els excrements de les seves mascotes. En aquest període –concretament des de l’1 de març, data en què el comú va començar a fer l’anàlisi genètica de la femta canina recollida al carrer–, la corporació ha recollit 22 mostres d’excrements de gos. D’aquestes, 16 han estat analitzades i han donat un total de sis positius, xifra que correspon al 37,5% del total, segons va informar ahir el comú en un comu­nicat.

Les femtes han estat recollides dins del nucli urbà del poble d’Ordino, al camí ral i en altres camins de la parròquia. La campanya, va detallar el comú, vol assolir dos objectius: erradicar l’acumulació d’excrements de gos de la via pública, d’una banda, i sancionar els propietaris de mascotes que incompleixin la normativa, de l’altra. Els encarregats de recollir les mostres de la via pública són els agents dels departaments de Medi Ambient i de Circulació del comú d’Ordino.

Els infractors hauran de pagar una multa de 150 euros, segons preveu l’ordinació de tinença d’animals. La sanció és de caràcter lleu, segons va puntualitzar el comú.

El procediment seguit pels agents consisteix a agafar la mostra amb un escovilló –és a dir, un raspall petit de forma cilíndrica i amb un mànec llarg– i introduir-la en un tub segellat i degudament referenciat per enviar-lo al laboratori encarregat de fer-ne l’analítica. El moment de la recollida, va assegurar el comú, queda enregistrat perquè pugui identificar-se bé la localització exacta on s’ha comès la infracció.

El lliurament de l’analítica de l’ADN caní per part dels propietaris al comú permet encreuar les dades del cens amb el registre de recollida de femta i emetre la sanció corresponent, si s’escau. La corporació fa una valoració “molt positiva” de la campanya de recollida d’excrements, ja que creu que “ha servit per aconseguir més conscienciació” sobre la importància de mantenir els carrers nets.

Un dels últims comuns que han començat a recollir mostres d’ADN dels gossos per sancionar-ne els propietaris negligents i infractors és el d’Andorra la Vella. L’equip encarregat d’aquesta funció va posar-se en marxa el 8 de maig passat, fa just un mes.

Tots els comuns, amb l’excepció del d’Escaldes-Engordany, participen en el projecte de genotipatge dels gossos. Les corporacions han començat a fer la recollida de femta tan aviat com tres de cada quatre gossos del cens caní han estat inscrits al registre d’ADN. Aquest és el mínim que l’empresa a qui va adjudicar-se l’anàlisi dels excrements considera necessari perquè el projecte sigui viable. Un projecte, recorden els comuns, que vol ajudar a identificar les actituds incíviques.

tracking