Canillo amplia 15 anys la concessió a Ensisa

La societat gestionarà les pistes fins al 2054 per compensar les pèrdues per la pandèmia

Sessió de comú avui a CanilloComú

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

El comú de Canillo ha aprovat avui l'ampliació de la concessió de les pistes de Soldeu-el Tarter i el Forn a Ensisa fins al final de la temporada 2053-2054, que representen 15 anys més de la concessió vigent. La renovació s'ha fet a petició de la societat que va sol·licitar aplicar el percentatge legal del 20% dels 70 anys de la concessió inicial que acabava el 20 d'abril del 2039, segons indica la corporació.

La demanda d'ampliació es basa en el desequilibri econòmic de la concessió pels efectes generats per la reducció de l'activitat a causa "de les mesures adoptades pels poders públics per combatre la pandèmia, i el consegüent impacte sobre els resultats de la societat", exposa el comú. I afegeix que la impossibilitat de realitzar l'activitat objecte de la concessió respecte a l'execució ordinària del contracte "amb una evident pèrdua d'ingressos".

El comú assenyala que l'activitat d'Ensisa "és un evident puntal econòmic per l'activitat econòmica i social de la parròquia de Canillo, i és per això que s'ha ampliat la concessió, fomentant i protegint el desenvolupament de la societat en benefici de la comunicat i els interessos públics".

Superàvit de comptes

La sessió de comú ha aprovat també el comptes del 2022 que s'han tancat amb un superàvit de 12.423.914 euros i de 9.840.429 euros incloent les despeses reconduïdes del 2021 al 2022, segons detalla el comú. El balanç indica que s'han liquidat 26,4 milions d'ingressos i 14 milions de despeses i que tots els capítols d'ingressos corrents han pujat menys el d'ITP que s'ha reduït un 6%.El comú destaca que els ingressos generats de les entrades al pont tibetà i al mirador del roc del Quer "suposen un 6,4% del total, com a mostra clara de la voluntat del comú de diversificar les seves fonts d'ingressos".

La sessió de consell ha tirat endavant la primera revisió del pla d'urbanisme de Canillo, en rebre els informes favorables del Govern. El comú destaca que l'objectiu del pla aprovat provisionalment el 7 d'octubre del 2021 és "garantir un creixement urbanístic ordenat, amb la voluntat de preservar el patrimoni, posant èmfasi en la protecció del medi ambient, protegint els nuclis urbans actuals i fomentant l'optimització de la mobilitat". Els continguts modificats són sobre l'edificabilitat global de la parròquia, la revisió de l'amplada a les corbes de les carreteres secundàries, la publicació dels convenis urbanístics, o la reclassificació d'algunes unitats d'actuació a petició de la CTU, segons detalla la corporació.

El comú ha adjudicat avui l'estudi de capacitat de càrrega màxima parroquial exigit pel Govern a l'empresa Engitec per 69.335,75 euros. Les conclusions serviran per determinar els objectius estratègics de la parròquia en l'àmbit del creixement urbanístic i de les inversions que se'n derivaran.

Xarxa de calor

La corporació ha informat avui d'un nou acord amb FEDA que es concreta en la inversió a la parròquia els propers 4 anys de 5.242.172 euros per ampliar la xarxa de calor. I alhora s'amplia en 20 anys, del 2042 al 2062, el termini de finalització de la concessió del terreny on està la planta de cogeneració i el comú rebrà menys cànon anyal sobre els ingressos dels abonats a la xarxa de calor, en passar d'un 5% a un 3%. El comú remarca que així no es limita la capacitat d'inversió a Canillo de FEDA Ecoterm i es pot oferir un servei de calor a una part és gran de població.

El cànon es fixa a partir del 2023 en el 3% fins al 2042 quan quedarà suprimit. La corporació assegura que amb l'ampliació de la xarxa de calor al centre de Soldeu, Ransol i noves zones del Tarter i Incles el cànon del 3% sobre la facturació comportarà "rebre ingressos similars al 5% de la facturació qeu si no s'estengués la xarxa gràcies a l'increment del nombre d'abonats".

tracking