El comú construirà la separativa a Sant Pere del Tarter aquest any

Les obres permetran posar en marxa la doble canalització en l’única zona de la parròquia on encara no s’havia fet

Vista de la urbanització del Tarter.Fernando Galindo

detail.info.publicated

Creat:

Actualitzat:

Etiquetes:

El comú de Canillo construirà la xarxa separativa d’aigües pluvials i residuals a la zona de la Pleta de Sant Pere del Tarter aquest any, segons va confirmar en declaracions al Diari el cònsol menor, Marc Casal. La corporació ha reservat una partida de 250.000 euros en el pressupost per al 2023 per finançar aquests treballs.

La Pleta de Sant Pere del Tarter és l’última zona de la parròquia en què encara no s’ha construït la doble canalització. “En aquest punt s’ha de fer tota”, va apuntar el mandatari canillenc. Enllestir-la, va afegir, permetrà millorar l’eficiència de l’estació depuradora d’aigües residuals de la parròquia. “La depuradora de Canillo té la capacitat d’absorbir molta quantitat d’aigua. Tot i això, ara tenim un problema que hem de resoldre al més aviat possible, i és que li arriba massa aigua de la pluja, que és neta”, va explicar el cònsol menor.

Entre altres avantatges, separar bé les aigües pluvials de les residuals ajuda a reduir el risc de col·lapse de les depuradores en cas de pluges torrencials. També permet recuperar l’aigua de les precipitacions per altres usos, com ara el rec de zones enjardinades.

Enllestir la xarxa separativa d’aigües residuals i pluvials és una obligació legal dels comuns. En els últims anys totes les corporacions han fet esforços per acabar aquestes obres. La identificació de la Pleta de Sant Pere del Tarter com a “punt negre” de la xarxa d’aigua on calia intervenir va ser possible gràcies a la col·laboració entre el Govern i el comú. L’any passat totes dues institucions van encarregar un estudi per analitzar l’estat de la xarxa. Aquesta informació va servir per prioritzar i planificar les intervencions més urgents.

Paral·lelament, el 2022 també va fer-se un estudi per detectar fuites arreu de la parròquia. Equipats amb màquines capaces de detectar les vibracions sonores produïdes pel corrent d’aigua de les canalitzacions, els tècnics van identificar els punts on s’havia d’actuar al més aviat possible. Les fuites més grans van reparar-se l’any passat. En les més petites s’intervindrà aquest any. Aquest projecte va permetre millorar l’eficiència de la xarxa d’aigua. És a dir, la ràtio entre la quantitat d’aigua captada i la quantitat d’aigua distribuïda a les cases i comerços de la parròquia.

Altres obres

Una altra de les intervencions que el comú farà a la xarxa aquest any és la prolongació de la canalització que distribueix l’aigua potable a la vall d’Incles. També estan pressupostades altres obres, sobretot de manteniment. Segons van explicar al Diari tècnics del comú, la xarxa d’aigua potable té uns 25 anys d’antiguitat i s’ha de renovar, ja que alguns equips s’han fet malbé.

CLAUS

1 Últim tram de la separativa per acabar

La Pleta de Sant Pere del Tarter és l’última zona de la parròquia on la separativa d’aigües pluvials i residuals està per acabar. Les obres es faran aquest any.

2 Estudi sobre la xarxa del comú

i el govern

El punt negre del Tarter va identificar-se gràcies a un estudi encarregat pel comú i el Govern. L’informe va servir per planificar intervencions.

3 Anàlisi de les fuites arreu de la parròquia

L’any passat va fer-se un estudi per detectar fuites arreu de la parròquia amb màquines que detecten les vibracions sonores del corrent d’aigua.

tracking